Now Reading:
10 японски вишни радват посетителите на парка в Добрич
Full Article 2 minutes read

10 дървчета от вида японска вишна (сакура) радват посетителите на градския парк  в Добрич. Те се намират в двора на Парк-хотел „Изида“ и цъфтят вече трета година. По думите на собственика на парк хотел „Изида“ Младен Матеев дръвчетата са засадени на мястото на ледената пързалка, след като от Общината е била издадена заповед за премахването й. През последните две години преди това съоръжението се ползваше безплатно от гражданите. 

Дръвчетата предизвикват интерес у преминаващите гости и граждани на града. Красотата на цъфналите дръвчета е притегателна за естетите и почитателите на селфи.

Красива японска вишна има пред пощата в Добрич, в непосредствена близост до паметника на светите братя Кирил и Методий, на площад „Свобода“. Дървото е с т.нар. плачеща форма, с провисващи надолу клонки. Такова дърво има и в градския парк “Свети Георги”. В парка има и японски вишни със стандартна корона.

Само преди дни курортът Албена направи първата стъпка в дизайна на специален тематичен кът на парковата зона, посветен на красивите дървета, цъфнали в розови цветя. Първото дръвче бе засадено от министъра на туризма Илин Димитров. 3-метрова японска вишна беше засадена до хотел Paradise Blue, а до нея ще бъдат засадени още дузина, създавайки идеалното място за съзерцаване на лазурно синьо море и златист плаж.

Японското наименование на вишневото дърво „сакура“ се свързва с исторически факти и легенди като интерпретация на думата „сакуя“ (цъфтеж, цъфтене). Плодовете му не са ядливи, за разлика от останалите разновидности на вишни и череши, което говори за единствената предопределеност на цветовете – да бъдат красиви и то за кратко.

Цветовете, известни с пленителна красота и великолепие от нежно преливащи бялорозови багри, привличат погледа на всички. Това дърво се е превърнало в символ на Япония, а вишневият цвят се смята за национално цвете.

„Сакура“ е национална гордост за японската нация поради факта, че е различно от всички други видове по света. Срещани почти навсякъде, цветовете на японската вишна заливат с неповторим разкош и тържественост паркове, улици, градини, брегове, реки и планински райони.

Цъфтежът на дървото варира от края на март до началото на май за отделните части на Япония и символично ознаменува настъпването на пролетта и сезонът на оризовите насаждения. Твърди се, че който веднъж е зърнал красотата на цветовете, никога не би могъл да ги забрави.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.