Now Reading:
Празник на рибената чорба се проведе в Шабла
Full Article 2 minutes read

Девет отбора готвиха рибена чорба на 0 градуса в продължение на часове по време на първото издание на Празника на рибената чорба, който се проведе днес в Шабла.

„Отборите показаха толкова много обич към Черно море, към родното. Пиша и ми се пълнят очите със сълзи. Черноморска риба, сладководна риба, местни зеленчуци, толкова много самамурийки. Красиво подредени, представени с вълнение и гордост. Малко са ми думите да опиша радостта си. Отделно – ръчно изработени предмети, подредени на красиви дървени сергийки. Греяно вино. Вълшебна  народна музика и танци. Празник на всяко сетиво, но без нищо излишно, без нищо гръмко и натруфено. Беше толкова трудно да отличим най-добрите“, сподели в Инстаграм Мария Жекова – MasterChef на България и водещ на кулинарното предаване „Вкусът на България“. Тя беше част от журито, което включваше още Филип Спасов – финалист в Hell’s Kitchen България и БАКХУС посланик за североизточна България, Евтим Стоянов – участник в MasterChef България, 2023 г.

Те дегустираха и определиха победителя в надпреварата. Това беше тимът на Морски клуб „Портус Кариа“. 

„Избрахме първото място с грижа – вкус и визия – безупречни, но и още нещо много важно – устойчивост. Чорба от уловена с харпун риба в Черно море и с въдица в Дуранкулашкото езеро и само местни продукти, сготвена от рибари, спечели първото място. Благодарна съм на всеки един замесен, защото беше едно от най-милите неща, които са ми се случвали“, посочи още шеф Жекова.

Водещ на празника беше Паскал Паскалев, имаше музикална програма и работилница за деца за изработване на морски сувенири.

Гостите на събитието имаха възможност да опитат от вкусната рибена чорба на участниците в състезанието, а съпътстващата програма ще внесе още цвят и настроение на празника с музика и танци.

Снимки: Добруджанска Зимница

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.