Now Reading:
Яйлата открехва вратата към античността на Добруджа
Full Article 2 minutes read

Резерватът „Яйлата”, съчетаващ природа и история, е втория по посещаемост туристически обект в община Каварна. Той се характеризира с девствена природа и наличие на редки растителни и животински видове. Тук се срещат площи с червен божур. Защитената местност е и археологичен обект, тъй като в него има над сто пещерни жилища, останки от византийски крепостни постройки, жертвеници, гробници и некрополи, срещат се оръдия на труда и писмени паметници от различни епохи. Яйлата се посещава годишно от около 50 хил. души, като само над 2 хил. са чуждите туристи. Ежегодно идват и над 1000 ученици от различни места в страната. Само за Джулая на Яйлата се събират по около 4 хил. души, защото няма по-красиво място в страната, където може да се посрещне раждането на юлското слънце от безкрайната морска шир.

Добруджанската степ пази древна история. Легенда разказва, че именно тук намерил покой римският поет Овидий. Красивите скали изобилстват от пещери, които в древността са били ползвани за жилища, а по-късно именно тук е бил един от най-големите манастирски комплекси в множеството пещери. Сред забележителностите на Яйлата е ранновизантийската крепост, която наскоро бе реставрирана. Сред забележителностите на природно-археологическия резерват е и у никалната за Добруджанското Черноморие скална църква „Св. св. Константин и Елена”. Яйлата е царството на широколистния божур, където минава пътят на птиците Виа понтика. Затова това е мястото, на което могат да бъдат видяни 178 вида гнездящи прелитащи птици.

Мястото от древността е било средище на живот – доказателство е  откритият „пещерен град” от 101 „жилища”, заселени още през V хил. пр. Хр., които са били използвани в продължение на хилядолетия като жилища.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.