Now Reading:
С евросредства „Съборът на преселението“ популяризира добруджанския фолклор
Full Article 2 minutes read

Общините Генерал Тошево и Балчик представят общото си културно наследство чрез проект „Събор на преселението“, съобщават от Областния информационен център в Добрич.

Договорът за изпълнение бе подписан на 20 януари 2021 г. от Валентин Димитров – председател на СНЦ „МИГ Балчик – Генерал Тошево“ и Стоянка Първева – председател на НЧ „Дора Габе-1940“ с. Дъбовик, община Генерал Тошево.

Одобреното финансиране е в размер на 37 690,80 лв. от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, чрез Местната инициативна група „Балчик – Генерал Тошево“, мярка 1305/7.8. „Изграждане на местна идентичност“. Периода на изпълнение на проектните дейности е 6 месеца.
Проектът ще се изпълнява от водещия партньор НЧ „Дора Габе-1940“ с. Дъбовик, общ. Генерал Тошево, в партньорство със сдружение „Българско наследство” гр. Балчик и асоциираните партньори НЧ „Стефан Караджа-1941” с. Чернооково, общ. Генерал Тошево, НЧ „Иван Вазов-1946“ кв. Пастир, гр. Генерал Тошево и НЧ „Стефан Караджа-1941“ с. Стражица, общ. Балчик.
„Съборът на преселението“ ще се проведе на два етапа – в село Дъбовик и град Балчик. Основната задача на събитията е запазените и съхранени традиции да се предадат на поколенията. Тези традиции са специфична и неповторима част от добруджанската духовност, свързани с българския корен и местната идентичност на територията. Чрез проекта ще се популяризира добруджанската народна песен, обичаи, традиции, запазени и пренесени през поколения и ще се стимулира интереса и любовта към изучаване на местния фолклор. Срещата на преселници и техните наследници ще допринесе за поддържане на ценностите, нагласите и приятелството.
Инвестициите в подкрепа на автентични традиции, ритуали и форми на живот, съчетани с подходящ маркетинг, ще ги превърне в богатство и източник за просперитет на местните общности.
Целта на проекта е опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство, културните и исторически дадености, типичните местни легенди, поговорки, игри и занимания в Добруджа; запазване чувството за принадлежност и формиране усещането за съпричастност в младите поколения към културните традиции на региона.

Оценка на фестивала

Екипът ни посети фестивала и благодарение на преките ни впечатления можем да му поставим реалистична оценка.

4.8
TOTAL SCORE
  • Супер звук!
  • Страхотни изпълнители
  • Публиката беше супер
  • Перфектната локация

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.