Now Reading:
С изложба фотографът Стефан Стефанов отправи послание „Ходете на театър!“
Full Article 4 minutes read

В 23 кадъра Стефан Стефанов – Stefoto показва своя поглед към театралната сцена на Добрич. Авторът е съсобственик в регионална телевизия “Добрич” и  кореспондент – оператор на БНТ и НОВА телевизия, известен със своята сватбена фотография. Изложбата „Театър“ беше открита в Художествена галерия – Добрич. Фотосите привлякоха ценителите на авторската фотография и театралното изкуство, колеги и приятели.

„Отдавна се каня да направя тази изложба, защото от дълги години правя плакатите за спектаклите на драматичния театър „Йордан Йовков“ и установих, че вече съм насъбрал фонд“, сподели авторът.

Изложбата има послание „Ходете на театър!“

„В днешно време имаме голяма нужда да ходим на театър, защото това изкуство не само вдъхновява, но и успокоява в тези години на ковид, а след това на война. Трябва да се възпитава вкус към изкуството. Така че, не само ходете на театър, но и водете децата си на театър! Защото съм абсолютно убеден, че ако политиците бяха чели Островски, Гогол, Чехов, днес нямаше да има война в Украйна“, категоричен е Стефан Стефанов.

Снимките, които са включени в изложбата, са от спектаклите, поставени от драматичния театър в Добрич през последните 7 години. Авторът разказа, че за първи път направил плакат за спектакъл през 2008 г. Тъкмо се върнал от Италия, където дълги години е живял и работил, когато директорът на театъра Иван Мандев го спрял и поканил да направи плакат. Тогава се запознах с Николай Урумов. „Седнахме на моя лаптоп. Николай Урумов е голям педант. Два часа и половина изпипвахме всеки детайл. Така започнах. Радвам се, че на Иван Мандев му е харесал и ми повери да продължа да правя плакатите на театъра“, припомня си Стефан.

„Може би най-трудното в този вид снимане е, че идеите са на режисьорите и ти трябва да влезеш в главата на режисьора, за да разбереш какво иска той. Слава Богу с годините вече ги познавам – и Стефан Спасов, и Костадин Бандутов и затова се получава“, разказва той.

Казва, че харесва всички спектакли, както и всички актьори от трупата в Добрич. Сантимент има към „Гераците“. Неговият плакат буквално се превърна в символ на ДТ „Й. Йовков“ и дълги години бе изложен в театъра. „Но не мога да кажа, че нещо ми е любимо. Страхотни са. С тях се работи много добре. Те са актьори. Аз харесвам театъра. Освен че правя плакатите, не съм пропуснал премиера на театъра, защото снимам видео за архив“, споделя Стефан. Признава все пак, че харесвам съвременните сценарии, защото за своите 50 години е изгледал много класически произведения.

Изложбата включва цветна и черно-бяла фотография. Авторът споделя, че за него еднакво красива е както цветната, така и черно-бялата фотография. Но някои снимки задължително трябва да бъдат черно-бели. Още повече, че така по-добре се вижда светлината, как е построено осветлението.  

Снимките са запазили сцени, емоции и послания от постановките „Боряна“, „Големанов“, „Вампир“, „Любовен пилотаж“ и други, част от афиша на Драматичен театър „Йордан Йовков“ – Добрич, неувяхващите усмивки на Пламен Маринов и Радомир Андонов, останали завинаги в историята на трупата, плакатите на „Снаха“, „Това съм аз“ и на новата пиеса „Капан за самотен мъж“, чиято премиера е на 4 май. Когато завесата падне и светлините угаснат, снимките и плакатите остават, за да напомнят за мимолетността и вечността на театъра.

Стефан Стефанов вече работи за следващата си самостоятелна изложба. Тя ще представя жени-музиканти и той се надява да успее да я изложи следващата година.

Изложбата „Театър“ остава в Художествената галерия до 10 май. На 13 май ще бъде подредена в драматичен театър „Йордан Йовков“ и ще бъде подарена на храма на Мелпомена от автора. А поводът е 70-годишният юбилей на директора му Иван Мандев, който ще отбележи и 50 години на сцената.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.