Now Reading:
Новият спектакъл на Театрална студия „Зорница“ в Добрич слива в едно три пиеси на Йордан Радичков
Full Article 2 minutes read

Новият спектакъл на Театрална студия „Зорница“ в Добрич слива в едно три пиеси на Йордан Радичков

„Царство Радичково“ е новият спектакъл на Театрална студия „Зорница“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“  в Добрич с ръководител Ема Георгиева. Премиерата бе вчера, а днес трупата от млади актьори има още две представления.

„Идеята да създам постановка по Йордан Радичков не е нова. Когато в Драматичния театър в Добрич се играеха „Суматоха“ и „Януари“ аз не можах да участвам, но мечтата за среща с Радичков ме е преследвала винаги. Реших да осъществя тази мечта в моята студия.

Спрях се на три от пиесите на драматурга – „Суматоха“, „Кошници“ и „Опит за летене“ и направих сценичната адаптация – обединих ги в едно. За моя най-голяма радост децата играха блестящо, а представлението бе наречено професионално от литераторите на СУ „Димитър Талев“, ученици от което бяха гости на премиерата“, каза Ема Георгиева за Про Нюз Добрич.

Тя съжалява, че спектакълът няма да може да се играе и следващия сезон, защото изпълнителката на главната роля – Елена Вутова, ще бъде студентка. „Не мога да кажа дали друго момиче ще може да изиграе ролята през следващия сезон, защото процесът е дълъг – не мога да обуча някого за няколко месеца на това, на което съм учила Елена четири години“, сподели Георгиева.

„Царство Радичково“ ще има общо шест са представленията. „Посланията на спектакъла са две. Първото е, че човек има кръвна връзка с родния си край – той трябва да го обича, както е и с героите на спектакъла. Второто – когато съдбата те срещне с едно захвърлено дете, ти не го пускай, не го оставяй. Ако ти не можеш да го отгледаш, дай го на някого, защото всеки е с мисия на този свят“, добавя Георгиева.

За постановката тя е използвала отделни текстовете от тези три пиеси, които са близки по смисъл. Девет са учениците – актьори, които се превъплъщават в героите на спектакъла. Представления има утре от 14.30 ч. и в петък от 11.00 ч. Последното е на 4 май от 13.00 ч., а същата вечер ще се състои тържество с родители, близки и преподаватели на младите актьори, с което ще приключи сезонът.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.