Now Reading:
Предстои 53-то издание на големия фолклорен събор “Песни и танци от слънчева Добруджа”
Full Article 2 minutes read

Предстои 53-то издание на големия фолклорен събор “Песни и танци от слънчева Добруджа”

Фолклорни изпълнители от България и съседните страни ще гостуват в 53-ото издание на Международния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” край село Дебрене.

Представители на всички общини в България имат възможност да се включат в 53-тото издание на фолклорния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” на 25 юни, което се организира от Община Добричка в местността Славната канара край село Дебрене. Поканите от кмета на Община Добричка Соня Георгиева, придружени от регламента за провеждането на събора и заявки за участие, вече са изпратени.

И през тази година най-мащабното културно събитие в община Добричка ще даде шанс за изява на певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен и обработен фолклор. Възможност за участие ще имат и чуждестранни изпълнители и състави.

В рамките на фестивала ще се проведе и конкурсът „Най-красива народна носия“. Народните носии от различните фолклорни области ще бъдат представени с дефиле на участниците. Желаещите да участват в конкурса трябва да изпратят прикрепено към заявката за участие подробно описание на носиите, които ще представят /женска, мъжка или и двете/.

И през 2022 година съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” в община Добричка е включен в Националния културен календар на България и ще определи фолклорните изпълнители, които ще представят област Добрич в дванадесетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица в дните от 5 до 7 август.

Заявките за участие във фолклорния събор “Песни и танци от слънчева Добруджа” на Община Добричка се приемат в срок до 27.05.2022 г. на адрес:

  • 9300 гр. Добрич, ул. „Независимост” № 20
  • Община Добричка
  • Отдел  „Хуманитарни дейности”
  • E-mail: obshtina@dobrichka.bg

Заявки за участие в събора могат да бъдат подадени и онлайн директно на сайта на Община Добричка на електронен адрес www.dobrichka.bg, секция  „Култура”, подсекция фолклорен фестивал „Песни и танци от слънчева Добруджа”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.