Now Reading:
Галерия на български шевици създават към читалището в Крушари
Full Article 1 minutes read

В навечерието на Деня на българската писменост и култура 24 май читалищното настоятелство на Народно читалище „Йордан Драгнев – 1894“ обяви дарителска кампания за събиране на български шевици.

Като част от културата и бита на българина, шевицата е играла огромна роля в живота на българката. Извезаните цветя, птици, богини и митични същества, причудливи фигури са предавали от поколение на поколение майсторлъка на жената, нежна изящност, сътворена само с игла и конец.

Обявената кампания започва на 18 май и ще е с постоянен характер. Събраните произведена на везбеното изкуство ще бъдат подредени в постоянна експозиция в читалищните зали, а с най-впечатляващите от тях ще бъде уредена своеобразна картинна галерия от шевици.

Амбицията на настоятелството и самодейците от Крушари е изложбата да се превърне в най-голямото и единствено на територия на областта средище на ръкотворния труд на добруджанката.

Дарения се приемат всеки работен ден в библиотеката на читалището. Ако личното предаване е невъзможно, даренията могат да се изпращат по поща или куриер.

Организаторите благодарят на всички, които ще станат част от тази красива и стойностна идея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.