Now Reading:
Кои са ВИП персоните, посетили през годините област Добрич?
Full Article 9 minutes read

Кои известни личности от различни държави са посетили в годините назад различни локации в област Добрич? Вижте кои ВИП персони подбрахме:

Снимка: архив БТА, Красимир Кръстев

Крал Чарлз Трети

През март 2003 година новият британски крал Чарлз Трети, тогава престолонаследник, посети етнографския комплекс “Чифлика Чукурова” в добричкото село Прилеп. Високият гост бе придружаван от дипломата Иван Станчов и областните управители на Добрич и Варна Иван Иванов и Яни Янев. С принца бе и ген. Димитър Владимиров, пише тогава вестник “Сега”. Малцината жители на селото обядваха с бъдещия крал приготвените в чифлика 22 гозби, сред тях баница, катък, кьопоолу и чеверме. От всички ястия и напитки, предложени му в “Чифлика Чукурово”, принц Чарлз е бил впечатлен най-вече от българската мускатова ракия. Собственикът на “Чифлика Чукурово” Данчо Йорданов бе подготвил за височайшото посещение програма с участието на танцов ансамбъл “Добротица” от Добрич и състав “Победа”, който да покаже автентичен фолклор. Крал Чарлз Трети е бил два пъти на посещения в България в качеството му на престолонаследник на Великобритания – през 1998 г. и 2003 г.

Боби Чарлтън

През 1986 година в Добрич идва легендарният британски футболист сър Робърт (Боби) Чарлтън. Звездата на „Манчестър Юнайтед“ и Англия е част от отбора световен шампион през 1966 година. Носител е на Златната топка през същата година, както и на приза Футболист на годината в Англия. Лауреат е на Ордена на Британската империя. Боби Чарлтън е един от малкото оцелели в самолетната катастрофа в Мюнхен през 1958 г., в която загиват много съотборници от клубния му отбор. През 1986 година Боби Чарлтън идва в Добрич по бизнес дела. Тогава той е нает за рекламно лице от английската компания за производство на акумулатори „Хлорайд“ и посещава местния завод „Старт“, който внася машини за акумулаторно производство от Англия. При разходка из града попада в шапкарското ателие на Георги Колев в „Стария Добрич“, откъдето си купува шапка. Има и официална визита и на стадион „Дружба“. По това време посещава и Търговище, също във връзка с производството на акумулаторни батерии.

Франсис Форд Копола

Снимка: Деяна Данаилова

Прочутият сценарист и режисьор на превърналите се в класика филми „Кръстникът” и „Апокалипсис сега” Франсис Форд Копола дойде в Двореца в Балчик през 2005 година, за да заснеме част от филма си „Младост без Младост” (Youth without Youth). Същата година той пише писмо  до тогавашния министър на културата Стефан Данаилов с молба да му разреши да снима в Двореца. Министърът, разбира се, разрешава и снимките започват през ноември 2005 г. Копола даде тогава и пресконференция в Двореца. Министър Данаилов се срещна със световно известния режисьор и му подари избрани български филми, сред които „Борис І“, „Козият рог“ и др. Двамата дегустираха отбрани вина във винарната в Двореца. Копола прекара 11 дни в бившата обител на румънската кралица Мария, докато вървяха снимките на филма. В екипа бе и холивудската звезда Тим Рот.

Рок звезди в Каварна

Много световни рок и метъл звезди посетиха Каварна в годините, в които кмет на морския град беше Цонко Цонев (2003 – 2015 г.). По идея на Цонев от 2006 година започва провеждането на Kavarna Rock Fest и за десетината години от съществуването му Каварна, наречена тогава рок столицата на България,  посрещна Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, „Дийп Пърпъл, „Скорпионс“, „Антракс“, „Хелоуин“, Дейвид Ковърдейл, „Апокалиптика“, „Моторхед“, „Менауор“, „Аксепт“, „Хевън енд Хел“, „Мотли Крю“, Джоуи Темпест, Били Айдъл, Джо Лин Търнър, Джон Лоутън, Кен Хенсли, Джеф Скот Сото, Таря Турунен, Доро Пеш, Шарън ден Адел и др. В рок фестивалите в Каварна са участвали близо 100 музиканти и групи. Цонко Цонев, известен с прякора Кметъла, сподели свои съкровени спомени от легендарните музиканти, гостували на феста, в книгата си „Кметълски истории“. Премиерата й се състоя през юни 2016 година в столичен бар.

Петър Увалиев

Известният интелектуалец Петър Увалиев през целия си живот успешно реализира разностранните си таланти – дипломат, филмов продуцент, режисьор, сценарист, литературен, театрален и кинокритик, семиотик, преводач, университетски преподавател, сътрудник на Би Би Си. Роден в София, през 1948 година той емигрира във Великобритания. Признат е за един от най-креативните и влиятелни български емигранти-интелектуалци на двадесети век. През ноември 1995 година той е гост на Добрич и участва в празниците по повод 115-ата годишнина от рождението на Йордан Йовков. Тогава произнася своето „Похвално слово за Йовков“ и връчва литературната награда на името на Йовков на писателя Николай Хайтов. На 26 май 1996 г. по Би Би Си – Лондон, където Увалиев живее, прозвучава есето „Добричко”, с което той дава израз на добрите си чувства: „Поканиха ме добри хора да говоря в Добрич и голямо добро ми сториха. Пощръклелият двукрак мравуняк по бреговете на Темза и Златния рог не посвещава, той развращава: човечеството губи човечността си. А точно тази развенчана човечност възкръсна в Добрич с цялата си добрина…“ За отношението на Увалиев към Добрич и добричлии става дума и в книгата на съпругата му проф. Соня Рув „Петър Увалиев или Пиер Рув. Един живот”.  „Любимият му Добрич“ – така се изразява тя. Източник – antimovski-han.org

Фидел Кастро

Сред най-известните чужди гости, които имат честа да разгледат курорта Албена в първите години на създаването му, е кубинският лидер Фидел Кастро. Първата копка на комплекса е направена през 1968 година, а Кастро пристига там през 1972 година. Българските управници са искали да му покажат какво е построено, още повече че черноморският курорт е проектиран по подобие на кубинския курорт Варадеро. Оттам е взаимствана стъпаловидната архитектура на хотелите. По спомени на очевидци, в бившия хотел „Доростор“ (сега х-л “Парадайс Блу”) е даден коктейл в чест на кубинския диктатор. Кастро останал с добро впечатление от курорта. Той посетил и Добрич, тогава Толбухин и остава толкова впечатлен от компетентността на първия секретар на Окръжния комитет на БКП Ганчо Кръстев, че го препоръчва на Тодор Живков за министър на земеделието, пише в книгата си “По вълните на дипломацията” Жоржета Пехливанова.

Бен Крос

Снимка: Сава Тихолов

Филмовата и театрална звезда Бен Крос, който си отиде от този свят през 2020 година, прекара последните двадесетина години от живота си в България. Той няколко пъти е посещавал област Добрич. През 2008 година британският актьор присъства на откриването на скулптурата на Капитан Кощи в Балчик. Крос беше зет на автора на бронзовата скулптура – художника Янко Бонев. Британецът придружи Бонев и на откриване на негова изложба в Двореца. Хари Бърнард Крос (Бен Крос) е роден през 1947 година в Лондон. Известен е най-вече с ролята си на британския олимпийски атлет Харолд Ейбрахамс във филма от 1981 година „Огнените колесници“. Играл е в близо 50 продукции. Крос е също режисьор, писател и музикант. Той е писал музика, сценарии и статии за английски медии. Писал е текстове за албум на певеца Васил Петров. Бен Крос се жени за трети път по старите български традиции на 18 август 2018 г. в Жеравна. Негова съпруга става дългогодишната му приятелка Деяна, дъщерята на Янко Бонев. Две години по-късно Крос почина във Виена.

Прешъс Уилсън

Прешъс Уилсъни супер популярната в края на 70-те години диско група Eruption посетиха Кранево през 2017 година и направиха шоу на Фестивала на цацата в курортното балчишко село. Обичаната от поколения българи Прешъс и групата й участваха във второто издание на феста. Малко преди концерта звездата се срещна със свои почитатели, за да разбере какво в музиката й привлича фенове от всички поколения на нейни участия. След това взриви публиката с One Way Ticket и I Can’t Stand the Rain. Групата Eruption е създадена през 1974 г. и бързо превзема световните класации. След много трансформации и солови кариери, днес Прешъс Уилсън е единствения член от оригиналния състав на Eruption, но определено – най-важният! Диско кралицата от Ямайка е идвала три пъти в България – първият път беше през 1979 г. на „Златния орфей“, а последният – за посрещането на новата 2023 г. в Бургас.

Мая Моргенщерн

Мая Моргенщерн и Росен Димов

Световноизвестната актриса Мая Моргенщерн, изпълнила ролята на Дева Мария, майката на Исус във филма „Страстите Христови“ на Мел Гибсън, е идвала в Балчик. За нейното посещение разказа преди три години известният в Белия град Росен Димов – капитан на корабчето за разходки „Ивалена“. Срещата му с Моргенщерн, която е от румънски произход, останала незабравима за него. Филмовата звезда, заедно със свои колеги, с румънски режисьори и оперни певци решават да се насладят на морска разходка край Балчишкия залив. През цялото време капитанът се опитва да се сети откъде му е позната една от пътничките на корабчето. Едва към края на разходката, когато го чули как пее – част от анимацията на корабчето, румънците ахнали възхитени и признали, че са от филмовия бранш. А жената, която пътува с тях е  Мая Моргенщерн, „майката” на Исус. Актрисата, родена през 1962 година, е описвана като „символ на румънския театър и кино“. Тя е носителка на няколко големи европейски награди. За ролята си в „Страстите Христови“ печели през 2004 година наградата ЕММА – Ethnic Multicultural Media Awards, UK.

Дейзи Ридли

Холивудската звезда Дейзи Ридли, която игра последния джедай в новата трилогия от „Междузвездни войни“, снима през юни 2022 г. у нас филм на Disney, наречен „Young Woman and the Sea“. Сцени от най-мащабната филмова продукция, правена в България, бяха заснети край Каварна и Шабла. Там бистро на брега на морето бе превърнато в един от най-елитните ресторанти във Франция от началото на миналия век. За пресъздаването на атмосферата са били докарани автентични автомобили. Продуцент на лентата е  Джери Брукхаймър, един от найуспешните филмови продуценти на Холивуд. Звездният състав на филма включва Дейзи Ридли, Стивън Греъм, Кристофър Екълстън.  Филмът е режисиран от Хоаким Рьонинг и разказва историята на любимото пътуване на Гертруд „Труди“ Едерле, която е първата жена, преплувала Ламанша през 1926 г. Дейзи Ридли е и член на звездния състав на филма „Убийство в Ориент експрес“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.