Now Reading:
Поканиха Георги Господинов да журира конкурса в памет на добруджанския поет Йордан Кръчмаров
Full Article 3 minutes read

Поканиха Георги Господинов да журира конкурса в памет на добруджанския поет Йордан Кръчмаров

Носителят на една от най-престижните международни литературни награди – „Букър“, Георги Господинов е поканен за председател на журито на първия Национален конкурс за поезия „Сол за живите“ в памет на добруджанския поет Йордан Кръчмаров. Това съобщи за Про Нюз Добрич Наталия Георгиева, председател на Народно читалище „Свобода – 1897 г.“ в балчишкото село Гурково.

Другите двама членове са Сашо Серафимов – председател на Съюза на писателите в Добрич, и гурковлията Георги Джилянов – композитор, писател, оперен певец в Национален музикален театър и почетен член на читалището. Те са познавали лично Йордан Кръчмаров и ценят високо неговото творчество.

„Решихме, че председателят на журито трябва да бъде национално изявено и значимо име, за да не остане сянката, че конкурсът е регионален. Творчеството на Йордан Кръчмаров е с национална значимост. Затова сме отправили покана към Георги Господинов и изчакваме неговия отговор“, каза Георгиева.

Конкурсът остава отворен до края на месец юни, след което тричленното жури ще разполага с 20-дневен срок да постави своите оценки. Лауреатите на националната инициатива ще бъдат обявени на 24 юли, когато се навършват 75 години от рождението на знаменития гурковлия Йордан Кръчмаров.

Право на участие имат автори, навършили пълнолетие. Те трябва да изпратят до три непубликувани към крайния срок на кандидатстване свои стихотворения на тема по избор на имейл адрес nchsvoboda@abv.bg или по пощата – на ул. „Възход“ №2, 9644 с. Гурково, община Балчик.

За тримата автори, получили най-висока оценка, са предвидени награди: за I място – 800 лева и статуетка, за II – 500 лева и плакет, а за III – 300 лева и плакет. След края на конкурса НЧ „Свобода – 1897 г.“ ще издаде сборник с творбите на участниците.

Поетичната надпревара бе обявена от НЧ „Свобода – 1897 г.“ в началото на март. Осъществява се под патронажа на кмета на Община Балчик и в партньорство със Сдружението на писателите в Добрич и Литературен клуб „Йордан Кръчмаров“ при Народно читалище „Паисий Хилендарски“ в Белия град. Нейната цел е съхраняване на паметта и популяризиране достиженията на изявени творци от общността. 

Юбилеят от рождението на добруджанския поет ще бъде отбелязан и с откриването на паметна плоча в двора на НЧ „Свобода – 1897 г.“. По нея безвъзмездно работи добричкият скулптор и приятел на Кръчмаров Димитър Янков, който е автор на множество монументи у нас и в чужбина, сред които и паметникът на светите равноапостоли Кирил и Методий пред Българското посолство в Лисабон. Плочата ще представлява орелеф на Кръчмаров и сеяч, който хвърля букви, вместо просо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.