Now Reading:
Огромна пясъчна картина се появи на брега край Дуранкулак
Full Article 2 minutes read

Гигантската рисунка в стил Лендарт се появи в шабленското село Дуранкулак малко преди бурята да го отмие. Село Дуранкулак се намира в най-северната част на Българското черноморие и е защитена зона. Автор на творбата е художничка и архитект Vivia Niki. Това съобщиха от екипа на Изложби с Кауза, който осъществи вече две изложби с екологична кауза в НДК

Художественото произведение на 510 квадратни метра е изрисувано изцяло с естествени природни материали като пясък, водорасли и фин контур от тебешир.

Авторката изразява послание за любовта, в която интегрира каузата за опазването на околната среда и защитата на животните, какъвто е и  Христовия завет.

Картината е създадена още през 2021 година като проект, целящ да изрази Любовта към животните. “Млад вегетарианец ми позира за да изразя точната си идея чрез езика на изкуството” казва авторката. На картината е изобразено момче, прегърнало агне. “Агнето беше откупено и спасено около великденските празници”, добави авторката. “Друг приятел веган, участник в много вегански каузи ми помагаше в първия ден да събера морската растителност с която да подчертая контура, който изрисувах на гигантската пясъчна картина.
Картината e рисувана в продължение на три дни, защото е претърпяла няколко изтривания и размазване, причинени от вълните и е рисувана два пъти отново.

Това е най-голямата пясъчна картина правена досега в България. 

Лендарт (от англ Land Art – земябландшафт изкуство) възниква като направление в изкуството в края на 60-те години на 20 век, в което художниците създават своите произведения неразривно свързани с природната среда, използвайки предимно естествени материали като камъни, скали, пясък, вода, листа и др. Творбите са хармонично вписани в естествения ландшафт, така че множеството от тях са пример за ситуационно изкуство (site-specific art). С тези характеристики Лендарт се явява като част от новопоявилите се движения за опазване на природната среда по това време.

Vivia Niki e архитект и режисьор по образование, дълги години се занимава с изобразително изкуство и участва активно във много екологични каузи. Тя самата е веган, като твърди че единствено веганския начин на хранене и живот може да постави начало на истинската любов към животните и обкръжаващата ни среда като Божествено сътворена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.