Now Reading:
Фолклорното събитие „Море от ритми“ в Балчик се включва в Европейските дни на наследството
Full Article 2 minutes read

Фолклорното събитие „Море от ритми“ в Балчик се включва в Европейските дни на наследството

С над 200 събития в цялата страна България за пореден път ще се включи в инициативата Европейски дни на наследството (ЕДН) под наслов „Европа, общо наследство“.

Традиционният фолклорен фестивал „Море от ритми“ в Балчик, който тази година ще се състои от 21 до 24 септември, е част от културния календар на инициативата.

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в ЕДН – съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в целия свят. В продължение на вече повече от 25 години ЕДН събират хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи.

Изданието на ЕДН тази година съвпада и с 20-ата годишнина от подписването на Конвенцията за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. В съответствие с резолюцията на Деветата сесия на Общото събрание през 2023 г. е планирана глобална кампания за отбелязване на годишнината с поредица от дейности, които да покажат многообразието и богатството на живото наследство и да повишат осведомеността за значението на опазването му.

Календарът на празничната програма в нашата страна е изготвен от Министерството на културата, като национален координатор по провеждане на ЕДН у нас, съвместно с общинските администрации, които от години активно съдействат за популяризирането на богатото културно наследство на регионите и страната.

Десетки творчески работилници, арт ателиета, пърформанси, фестивали, възстановки, концерти, беседи, литературни четения, лекции, кръгли маси, детски образователни програми и др. ще се проведат през месец септември в 60 общини на територията на цялата страна. Домакините на тези събития – музеи, библиотеки, етнографски комплекси, читалища, галерии, културни и природни обекти, ще осигурят свободен вход за гостите си на 16 и 17 септември 2023 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.