Now Reading:
Откритият ден на сливовите градини в балчишкото село Дропла става ежегоден празник
Full Article 4 minutes read

Открит ден на сливовите градини се про­ве­де в овощните масиви край в балчишкото село Дропла, които са собственост на баща и син Николайчо и Мартин Маринови. Бащата е и председател на местното чи­та­ли­ще „Вел­ко Ан­ге­лов – 1940“, с чие­то съ­дей­ствие бе ор­га­ни­зи­ран праз­ни­кът.

На събитието присъстваха кметът на Община Балчик Николай Ангелов, Мая Димитрова, народен представител от “БСП за България”, секретарят на Община Балчик Къймет Тургут, председателят на Общинския съвет  Николай Колев, директорът на ДФ “Земеделие”, представители на Областната дирекция „Земеделие“ и Общинската служба по земеделие в Балчик, кметове и кметски наместници, читалищни секретари и други.

На събитието край 90-те декара сливи представиха как се прави сладко. Имаше и скеч “Сливи за смет”. Всички успяха да опитат от най-различни гозби със сливи, както и от самия плод, а в цялото пространство наоколо бяха представени различни хумористични послания, включващи сливи – “Колкото по-голям прът имаш, толкова повече сливи ще обрулиш”, “Непростимо е да хабите сините сливи за мармалад, когато от тях се прави такава ароматна ракия”, “Търся помощници да одрусаме на комшийката сливата”, “Истинският мъж пада на колене само когато събира сливи за ракия” и много други.

Имаше и богата музикална програма от местни и гостуващи състави и индивидуални изпълнители.

На откриването на събитието кметът на Община Балчик Николай Ангелов изрази изненадата си, че в безводната и суха Добруджа се отглежда огромно количество от овощната култура и констатира, че, за да се случи това, са вложени много труд и постоянство, но крайният резултат е налице.

Кметът поздрави семейство Маринови за труда и отдадеността им да създадат тези насаждения, но и за смелостта да направят този открит ден на сливовите градини. Ангелов засвидетелства подкрепа отстрана на Общината за всички подобни инициативи.

Пред екипа на Про Нюз Добрич Николай Ангелов сподели, че за него е радостен фактът, че местните производители искат да съживят селата си. В тази връзка бе и подкрепата на инициативата на Тодор Моралийски, местен земеделски производител от село Гурково, да превърне обичая Добруджански харман в общоселски празник.

Николайчо Маринов се занимава със земеделие от 35 години, все на тези земи около своето родно село Дропла. Той е приел и отговорността да поддържа местната общност, като е станал председател на местното чи­та­ли­ще „Вел­ко Ан­ге­лов – 1940“. За толкова години технологиите са напреднали много, вече се възползват от тях и в сливовите масиви, където има капково напояване, с което облагородяват сухата земя.

Толкова дървета сме засели, толкова живот сме създали, нека да се види, че нещо се случва в селата, не само в центъра, в града, да се види, че тук могат да се гледат и други култури”, каза пред екипа ни Николайчо Маринов. Той пожела здраве на читателите и успех на празника.

Кметът на село Дропла Денчо Попов е горд домакин на събитието. Той отчита, че сливите вече се превръщат в традиционна култура за селото, отглеждат се от шест години, по европейски проект в района на масивите са направени воден басейн и сондаж за напояване на градините.

Кметът не крие желанието си мероприятието да стане традиция и да се разраства, това споделят и семейство Маринови. Развитието на сливовите градини носи поминък на жителите на Дропла и околните села, особено през летния сезон.

Синът на Николайчо Маринов е агроном. Мартин Маринов приветства гостите на открития ден на сливовите градини и сподели идеята за развиването на тази култура. Всичко започва преди 6 години, когато все още е млад и “зелен” агроном, а в него напира желанието да поеме предизвикателство, да разнообрази красивия, но еднообразен пейзаж.

Сортовете в трите градини са “Стенли”, любим сорт на българския потребител, “Йо-йо” – сортът, който също е известен и с отлични вкусови качества, а в най-новата градина от преди три години се отглежда сорт “Чачанска лепота”, от който тази година за първи път дърветата дават плод. С тези три сорта се получава добър период за беритба и се задоволяват желанията на клиентите.

Човек в живота си поне веднъж трябва да засади едно дърво. Ние, тук в градините, засадихме четири хиляди дървета. Успяхме да изпълним тази малка цел в живота си”, каза Мартин Маринов.

АВТОР: Преслав Нейчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.