Now Reading:
Едроразмерните палми, кактуси и сукуленти вече са на открито в Ботаническата градина в Балчик
Full Article 2 minutes read

Едроразмерните палми, кактуси и сукуленти вече са на открито в Ботаническата градина в Балчик

Посетителите на Университетска ботаническа градина Балчик и тази година могат да се насладят на колекцията от едроразмерни кактуси и други сукуленти, която вече е изнесена на открито и подредена в Божествена градина.

По традиция, през месец април, на площ от 680 кв. м., са аранжирани над 600 екземпляра от 42 растителни вида. Служители на градината, съвместно с колеги от УБГ Варна, пренесоха на ръце огромните растения. Истинско изпитание е изнасянето на някои от екземплярите, които тежат над 300 килограма. Внушителни представители на кактуси от род Opuntia, както и разнообразие на сукуленти от подсемейство Столетници (Agavoideae) и семейство млечки (Euphorbiaceae), очакват гостите на градината.

Емблематичната колекция от едроразмерни кактуси и сукуленти на открито в УБГ Балчик е втората по големина и разнообразие подобна колекция в Европа. Тя се превъзхожда единствено от колекцията на Ботаническата градина на княжество Монако.

Паралелно с изнасянето на топлолюбивите кактуси и сукуленти, се осъществи и експонирането на колекцията от палми в Ботаническата градина. Основно тя е разположена по Главната алея, непосредствено след централния вход на УБГ Балчик.

Посетителите могат да разгледат представителите на сем. Палмови (Arecaceae), като най-внушителни са някои едроразмерни екземпляри от видовете Финикова палма (Phoenix dactylifera L.), Калифорнийска ветрилообразна палма (Washingtonia filifera (Rafarin) H.Wendl. ex de Bary), Австралийска ветриловидна палма (Livistona australis (R.Br.) Mart.).

В колекцията е включен и видът палма, който единствен се среща естествено в Европа – Хамеропсът или т.нар. Ниска палма (Chamaerops humilis L.).

Гостите на Ботаническата градина могат да се насладят на колекциите от едроразмерни палми, кактуси и други сукуленти до средата на месец октомври, когато топлолюбивите растения ще бъдат прибрани за зимния период в оранжериите на УБГ Балчик.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.