12 категории ястия и напитки са включени в кулинарния конкурс „Празник на гърнетата – Кулинарната академия на Добруджа”. Дванадесетото издание на конкурса ще се състои на 24 юни в село Крушари. Началото на кулинарния празник ще бъде дадено в 10.00 часа на площада пред Народно читалище „Йордан Драгнев – 1894“.
Празникът на гърнетата има конкурсен характер.
Право на участие имат всички, съхранили стари рецепти на автентични добруджански ястия – чорби, печива, варива, салати, сладкиши, пити, погачи, баници.
Специализирано жури от професионални кулинари ще оцени предоставената кулинарна продукция, като на отличените ще бъдат връчени грамоти и предметни награди. Критериите за оценка на журито са свързани със степента на автентичност на ястието, оригиналност на рецептата, креативност на аранжировката.
След приключване на дегустацията всички представени ястия ще могат да бъдат предложени на гостите на Празника.
Народно читалище, колектив или група, представило се с най-оригинална етнотрапеза и автентични вкусотии, ще бъде отличено с парична награда.
Участниците имат право сами да изберат вида на представеното ястие – чорба, сладкиши, тестени продукти, печива, млечни продукти, като задължителното условие е приготвеното да бъде представено в глинен съд, чугунен тиган, глинен сач, керамично гърне, чувен, тавичка. Няма ограничения за вида на ястието и броя, с които един участник се представя. Задължително е всяко ястие да е придружено с писмено наименование (етикет), както и рецептата, по която е приготвено.
В конкурса са включени категориите :
1) Супи и чорби;
2) Разядки;
3) Мезета;
4) Постни ястия;
5) Месни ястия;
6) Питки, погачи, хляб;
7) Баници, милини, кавърми;
8) Квасени млека, сирене, кашкавал, извара;
9) Сладкиши, торти, баклави;
10) Сладко, конфитюри, мармалади;
11) Вино;
12) Ракия, ликьор;
Богата фолклорна програма ще съпровожда цялото събитие.