Отборът от главни готвачи на Албена АД взе участие в дванадесетия кулинарен фестивал “Да споделим Никулден”, провел се във Варна. Екипът на ваканционното селище и в частност главният готвач на ресторант „Монголфие“ в хотел „Маритим Парадайс Блу“ шеф Живко Стоянов спечелиха второ място в провелия се кулинарен конкурс в категория основно ястие със своето предложение “Рибна мозайка с пюре от грах, сладки картофи, пащърнак и велите с шафран”.
Участваха седем екипа от професионалисти. Средствата от събраната сума от вкусните ястия, които бяха предлагани на посетителите на фестивала, бяха дарени на Сдружението за подкрепа на децата с умствени затруднения, а средствата от паричната наградата от кулинарния конкурс екипът на „Албена“ АД връчи на възпитаниците на Професионална гимназия по туризъм “П. Яворов” – гр. Добрич.
Екипът на училището пък зае второ място за сладкарите на традиционния благотворителен фестивал. Ученици от четири града в страната представиха кулинарното си майсторство. Пред публиката подредиха своите деликатеси младежи от професионални гимназии от Бургас, Добрич, Варна. За пръв път да споделят Никулден с връстниците си дойдоха и ученици от Търговище.
Това е 12-ото издание на „Да споделим Никулден“, припомни съпредседателят на Варненската туристическа камара Людмила Ненкова. Камарата е основен организатор на фестивала в партньорство с Община Варна и Българската асоциация за кулинарна култура.
Всички участници бяха акцентирали върху ястията с риба и морски деликатеси. Много от екипите бяха приготвили пълнен шаран, но всеки бе вложил своята фантазия в плънката. Под формата на традиционната за Никулден риба бяха представени различни солени и сладки блюда, включително и атрактивно украсени торти.
Журито, което оценяваше кулинарите, бе 4-членно, с председател шеф Петър Йоргов. А многобройните посетители на фестивала имах възможността да си купят от разнообразните ястия.