Now Reading:
Фестивал в Балчик дава шанс на млади музиканти от България да учат при светила от световен мащаб
Full Article 3 minutes read

Фестивал в Балчик дава шанс на млади музиканти от България да учат при светила от световен мащаб

Камерен оркестър и майсторски клас по оперно пеене, който се води от маестра Ирина Гавриловичи, са новостите в международния музикален  фестивал  “Music Campus Balchik”, който се провежда от 1 до 10 септември в Балчик.

Това съобщи пред журналисти днес Жасмина Щалдер, председател на сдружение “Култура край границата”, под чийто патронаж се провежда музикалният форум.

В майсторския клас по оперно пеене ще участват десет млади певци, които са от Австрия, Полша, Финландия, Словакия.

Млади музиканти ще има още от Швейцария, България, Холандия и Белгия.

Концертът на класа по оперно пеене ще е на 8 септември с интересна програма – арии от различни опери.

За първи път участват преподавателят по виола – Марк Толтен, който е роден в Белгия, работи и преподава в Маастрихт, Холандия. Нов е и преподавателят по камерна музика – Карен Босхолтен, който е цигулар. Почти през цялата си професионална кариера е работил в най-известния оркестър в Цюрих. По негово предложение в рамките на фестивала ще бъде направен камерен оркестър. Всички участници на струнни инструменти ще представят на заключителния концерт на 9 септември една изключително интересна програма с концертната серенада – Опус 48 на Чайковски, Симфония №10 на Менделсон и произведение, композирано от Карен Босхолтен „Екстраваганца“, съобщи Щалдер.

Красът по цигулка да пореден път се ръководи от Александро Гавриловичи, който е съосновател на “Music Campus Balchik”,

В класа по цигулка има 10 участници, по виола – 7, по чело – 6. Заедно с десетимата певци стават общо 33.

“Ние имаме силна секция оперни певци и струнни инструменти. Естествено, за нас беше изключително важно да намерим пресечна точка между тези две секции. Затова направихме програмата на концерта за 7 септември”, каза Жасмина Щалдер.

В първата част ще прозвучат камерни произведения от участниците в класовете по струнни инструменти, а във втората част – седемте романса на Шостакович, които са с много интересен състав за сопрано, цигулка и чело. Сопраното ще се пее от три различни участнички от класа по оперно пеене, пианистката е от Консерваторията в Хелзинки, а струнните инструменти – цигулка и чело, ще са музиканти от България Стефан Хубенов и Наума Найман.

На 6 септември преподавателите по струнни инструменти ще изпълнят две концертни серенади.

Всички участници от България са със стипендия. “Нашата цел от самото начало е талантливи млади български музиканти да имат възможност да работят на място в България с тези преподаватели”, каза Жасмина Щалдер. Те са от музикалните училища във Варна, в София, Нов български университет и музикална академия „Панчо Владигеров“. Те са преминали през процедура за подбор и кандидатстване за стипендия. Някои от тях са за втори или трети път. За нас е привилегия да бъдем съпричастни за тяхното развитие.

От четири години фестивалът търси пресечна точка между класическа музика и съвременно изкуство. На откриването на “Music Campus Balchik” шестима музиканти свириха произведение, посветено на композиция на Стела Василева „Sign of Sound”. То е написано от Милен Апостолов.

Преди три гозиви авторката представи инсталацията, която се базира  на триизмерни геометрични обекти, които следват различни звукови вълни. Така тя  пресъздаде езиковите форми на музиката.

„Тази години сме подготвили за нашите домакини изключителни „музикални деликатеси“, сподели Жасмина Щалдер. Тя благодари на домакините от ДКИ „КЦ „Двореца“ за цялата подкрепа и тяхната ангажираност. За тези прекрасни условия, които те ни осигуряват.

Изкуството обединява и това най-точно е доказано с нашите фестивали, начело с “Music Campus Balchik”, каза директорът на „Двореца“ Жени Михайлова. Тя подчерта, че пресконференцията не случайно е в Нимфеума, където румънската кралица Мария е канила световния културен елит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.