Now Reading:
Патентен данък до 250 лв/стая за обекти от ниска категория
Full Article 2 minutes read

През 2020 г., местата за настаняване – с до 20 стаи, регистрирани по Закона за туризма, ще заплащат патентен данък, определен в границите от 25 до 250 лв. за стая, по реда на Закона за местните данъци и такси, беше решено в Парламента днес.

Народното събрание прие на второ четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/, с които се изменя и Законът за местните данъци и такси. Промяната касае местата за настаняване с не повече от 20 стаи, категоризирани с една или две звезди, или регистрирани по Закона за туризма. Данъкът ще бъде определян в зависимост от местонахождението на обекта, като размерът му ще варира от 25 до 250 лв., записаха депутатите.

Размерът на данъците – при условията, по реда и в границите, определени от закона, ще бъде определян с наредба от Общинския съвет, предаде БТА.

При приемането на Бюджет 2020, депутатите решиха също така, че онлайн платформи като Booking и Airbnb се задължават да предлагат “категоризирани” или “регистрирани” обекти за краткосрочно настаняване.

Регистрацията на местата за временно настаняване ще се извършва от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица. На онлайн платформите ще бъдат налагани рестрикции, ако предлагат места за настаняване, които не са категоризирани или регистрирани според законовата наредба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.