Now Reading:
Крепостта Залдапа край Крушари е Археологическото откритие за 2019 г.
Full Article 2 minutes read

Международният българо-канадо-френския екип за проучванията в Залдапа – най-големия римо-византийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България, получи наградата „Археологическото откритие за 2019 г.“

Това съобщи ръководителят на екипа проф. д.и.н Георги Атанасов.

Награждаването бе снощи в зала „Витоша” на столичния хотел „Маринела”, където за 9-и път се състоя церемония за връчване на годишните награди „Чудесата на България” за постижения в археологията, историята, опазване на културно-историческото наследство, достижения в музейното дело. Тя се организира от вестник „Стандарт”.

В 12 категории бяха номинирани над 30 специалисти и учени. В Категорията „Археологическо откритие за 2019 г.“ наградата получи международният българо-канадо-френския екип за проучванията в Залдапа – най-големия римо-византийски град във вътрешността на Добруджа и Северна България. Наградата бе връчена на проф. д.и.н Георги Атанасов от РИМ-Силистра, научен ръководител на екипа, но тя е заслужена оценка за работата за целия екип включващ още съръководителя проф. д-р Никола Бодри от университета „Римуски” в Квебек – Канада, доц. д-р Албена Миланова от Софийския Университет, доц. д-р Доминик Моро от университета на гр. Лил – Франция, д-р Йото Валериев от РИМ Бургас, Б. МБарек, от Страсбург и Ал. Иванов от Софийския Университет др.

„Образно казано, нашите екипи планомерно „разопаковат Чудото Залдапа” – епископската базилика 62х22 м с епископската резиденция и крипта за свети мощи, базилика № 1 с мозаечно пано и крипта, базилика № 4 с нейните стенописи и най-голямата крипта /около 30 кв. м./ в българските земи, базилика № 2 на международния екип 55х21 м с крипта и неповторими мозаечни пана по стените и най-сетне – кръглата църква с мозаечни пана на целия пода и неподражаема мраморна украса! Изобщо – след 6 археологически сезона може с увереност да кажем: епископия Залдапа е акцент на раннохристиянската култура и цивилизация на Балканите през ІV-VІ в. Затова и наградата прилича в по-голяма степен на нейното изключително наследство! Благодарни сме, че ни допусна до съкровените си тайни! Продължаваме!“, сподели проф. д.и.н Георги Атанасов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.