Now Reading:
Туристическият сезон в Шабла – по-силен от миналогодишния
Full Article 5 minutes read

Напук на срива в туристическия бранш, затворените хотели в черноморските комплекси и загубите в сектора заради пандемията от коронавирус, в Шабла отчитат сезон по-добър от миналогодишния. В най-оживените отпускарски летни месеци – юли и август, местата за настаняване са били препълнени, а броят на летовниците бележи ръст.

Данните на Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/сочат, че през юли в най-северната крайморска община има ръст на нощувките в сравнение със същия месец на 2019 година. Тази година са реализирани 16 559 нощувки – с 500 повече от м.г.

Към средата на този август нощувките в района са 15 700, а за целия август 2019 година са били по-малко – 15 654, така че тук се очаква още по-голям ръст. „Със сигурност общо за цялата година ще надхвърлим цифрата от 2019 година, която бе 43 795 нощувки“, сподели в интервю за Про Нюз Добрич кметът на Шабла Мариян Жечев. Всъщност само през юни нощувките са били по-малко от миналата година – 2 300 към 3 100.

„Причината за това е типът туризъм, който се развива в нашата община. Тук не идват туристи със самолети, няма организирани летовници, няма чартъри. Другаде причините бяха, че не летят самолетите, че няма организиран туризъм. При нас няма такъв тип посещения и няма причина за отлив на туристи. Разбира се, причина е и COVID 19, но и тук при нас има специфика. Местата за настаняване са тип бунгала и къщи за гости, които дават възможност за дистанциране и спазване на мерките. Тези места бяха по-желани и предпочитани от големите хотели и комплекси с „ол инклузив“. Другото, което оказа влияние, е, че много българи тази година не успяха да отидат на почивки в Гърция и Турция и се наложи да изберат други дестинации“, коментира Жечев. Той допълни, че прави впечатление сериозният ръст на българските туристи – те са с над 10% повече.

Такива са данните към средата на август на ЕСТИ, но системата не обхваща туристопотока от свободното къмпингуване – този, който не плаща туристически данък. По думите на Жечев и там е имало осезаем ръст.

„Лошото е, че от цялата работа в общинската хазна влизат малко приходи – едва около 20-22 хиляди лева. Това  са средствата от туристическата такса, която е 0.30 лв. за нощувка, и от и концесията на плаж „Шабла“ – 7 хиляди лева“, посочва кметът.

Той се надява, че пък непреките приходи в браншовете туризъм и търговия са били полезни за икономиката на общината като цяло. „Това е положителното. И много се радвам, че е положително, защото ако и туристическият бизнес беше катастрофирал тази година, както земеделският, ни  очакваше една много зла зима. При нас туризмът е изцяло собственост на местни хора и се управлява от тях. Цели семейства разчитат на това да има силен летен сезон, защото през останалата част от годината не работят друго. Така че, добре че се случи този силен туристически сезон“, подчерта Жечев.

Той обаче изказа съмнение, че има и нелоялност в бранша, има хора, които не регистрират всички нощувки, има такива, които работят на сиво и услугата им не е регламентирана законово. „Опитваме се да следим това да не се случва, защото съм сигурен, че оттук минават доста повече туристи и трябва да обхванем всички“, казва Жечев.

Кметът на Шабла изрази съжаление, че е преминало поредното лято без нормативна уредба за свободното или т. нар. диво къмпингуване. Той припомни, че промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, свързани с регламентирането на този вид туризъм, бяха приети миналата година. Според тях дивото къмпингуване без никакви правила и регламент вече няма да се разрешава – нещо за което кметовете на Шабла и други морски общини настояват през последните 5-6 години. С корекциите в Закона се уточнява къде и при какви правила хората могат да разпъват палатки и да ползват обществените плажове и терени, без да се нанасят щети и да се уврежда околната среда.

Това лято се чакаше да излезе и наредбата за свободното къмпингуване, но нея, уви, още я няма.

„Трябваше да дадем становище в Националното сдружение на общините по предварителния текст на тази наредба.  Тя обаче все още не е факт. Очакваме за следващото лято вече да имаме регламентирани места за свободно къмпингуващи, които да плащат такса на собственика. Той пък ще си организира дейността – сметосъбиране, охрана и др. А сега пак общината чисти отпадъците след диво къмпингуващите и генерира разходи. Поне създадохме по-добра организация за сметопочистване и извозване на боклука“, сподели кметът.

През този дълъг уикенд местата за настаняване в Шабленско са пълни. Контингентът е българи и румънци. Ако времето през септември е добро, там очакват още туристи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.