Now Reading:
Топ готвачи на Албена с награди в конкурса на БХРА за гурме/етно кухня
Full Article 2 minutes read

Двама готвачи от Топ стандарта на Албена са с престижни отличия по време на Националния конкурс „Най-добър готвач“, организиран от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/. Темата на престижната надпревара беше балканска гурме/етно кухня.

Двама шеф-готвачи от Албена се представиха впечатляващо в категорията „Най-добър готвач на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация 2019“: Журито присъди третото място на Иван Георгиев от „Фламинго Гранд Хотел и СПА“, а на следващата позиция е шеф Живко Стоянов от ресторант „Монтголфие“ – „Маритим Хотел ПарадайсБлу“.

За пръв път, кулинарната школа на Албена има свой представител в журито на конкурса. Това е главният кулинар Симеон Симеонов, който през 2004 година също взема участие в надпреварата, но като претендент за наградите.

„Да оценяваш е малко по-трудно и отговорно, но затова журито беше съставено от доста известни и с голям опит в кухнята колеги. Постарахме се да направим възможно най-справедливото класиране според нас“ сподели шеф Симеонов след края на Националния конкурс.

Основните критерии, по които участниците бяха оценявани:

  • подготовка и хигиена на работното място
  • безопасност на работа
  • използване на разнообразни техники
  • спазване на времето за приготвяне и поднасяне на ястията
  • иновации при представянето на даденото меню
  • вкус и оригиналност при презентирането

Освен в основните категории – „Най-добър готвач“ и „Най-добър сладкар“, много участници през тази година се включиха и в младежките категории – „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сладкар“. В тях, за пореден път впечатлиха с уменията си възпитаниците на ПГ по Туризъм „П. К. Яворов“ от град Добрич.

Прекрасен пример за взаимодействие на големия бизнес с образователните институции в областта, е тясното сътрудничество на Албена с добричката гимназия. Дружеството и профилираното образователно заведение работят съвместно по един от водещите проекти за дуално обучение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.