Now Reading:
Разкриват тайните и философията на изкуството Икебана в Двореца в Балчик
Full Article 2 minutes read

Японското изкуство Икебана ще бъде представено в Двореца в Балчик на 14 май, когато е обявена Нощта на музеите. От Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ очакват всички ценители на древното изкуство в 13.00 часа в галерия “Тихото гнездо”.

Ще гостуват представители на Сдружението за икебана „Кагецу“, които ще въведат посетителите в тайните на икебаната, ще им помогнат да се докоснат до философията на това занимание и да прекарат един вълнуващ и различен съботен ден. Ще бъде направена демонстрация за изработване на композиция икебана по правила и принципи, предавани от поколение на поколение. Ще бъдат изложени и различни печатни материали.

Икебана е японска система за подреждане на цветя. Преди около 500 години възниква Икенобо – най-старото училище за Икебана. Училището е създадено от свещеник от храма Рокакудо – Шиун Джи в Кйото, който бил толкова сръчен в подреждането на цветя, че бил търсен от други свещеници за помощ. На събитието в Двореца гостите ще се запознаят с етапите на развитието на изкуството през вековете.

В Икебана освен цветя се използват живи клончета, лозови пръчки, листа, житни растения, зърна, плодове, семена, както и сухи растения. Всъщност в икебана могат да се използват всички естествени материи, а съвременната икебана включва стъкло, метал и пластмаса. Като традиционно японско изкуство икебана има символичен характер, както и декоративна употреба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.