Now Reading:
Песни и танци от Добруджа залюляха гората на фолклорния събор в Дебрене
Full Article 2 minutes read

Хиляди самодейци от област Добрич, от други райони на страната и от чужбина се събраха на поляните в местността „Славната канара” край Дебрене за участие в тазгодишното издание на фолклорния събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”. Върху четирите открити сцени грейна живата история на народа, пресътворена в песни, танци и обичаи.
Организатор и домакин на събора, от чието начало са изминали 53 години, е Община Добричка, която днес отбелязва своя празник. Сред гостите на пъстроцветното фолклорно събитие бяха народните представители Йорданка Костадинова, Галина Събева, Мая Димитрова и д-р Ивайло Христов, както и делегация от румънския град Хършова, водена от кмета Виорел Йонеску.
Съборът бе открит от кмета на общината Соня Георгиева, която в приветствието си към присъстващите подчерта, че в продължение на десетилетия Славната канара съхранява енергията на изпълнителите, които пазят българския фолклор. По думите на кмета съборът край Дебрене е не само паметта за това, което ни е обединявало като българи. Той е нашият дълг към предците ни, нашият дълг към оцеляването ни като нация, дълг към всички, които ще се родят на тази земя, за да я има България.

На събора си дадоха среща над 1700 изпълнители от 68 певчески групи, 27 танцови състава, четири групи за народни обичаи, повече от 40 индивидуални изпълнители. Сред участниците можеха да се видят както 70-80-годишни мъже и жени, така и малки момичета и момчета. Най-малките участници са само на три години. Най-възрастният участник е 91-годишният Димитър Стойков
В продължение на часове на четирите открити сцени в местността „Славната канара” ехтяха песни и мелодии, а край тях въздухът бе огласен от гласове и закачки на стари и млади изпълнители и гости.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.