Now Reading:
Изложба за царица Елеонора Българска бе открита в Ботаническата градина в Балчик
Full Article 1 minutes read

Изложба, посветена на 160 години от рождението на царица Елеонора Българска, бе открита в Университетската ботаническа градина в Балчик.

Експозицията, подредена в Божествена градина, е с архивни фотографии, предоставени от Държавна агенция „Архиви“. Изложбата показва живота на царица Елеонора след пристигането ѝ в България, сватбата ѝ с цар Фердинанд I и делото ѝ в България като благородна дама.

За деветте години на своето царуване тя се посвещава на опознаване на българската култура, възстановяване на църквата в Бояна и на благотворителност. Създава детски санаториум, основен дарител е на „Българския червен кръст“ и основател на женско дружество „Самарянка“. Участва като милосърдна сестра на фронтовете на войните за национално обединение от 1912 до 1917 година и е единствената жена, носителка на военния орден „За храброст“ (IV степен).

Наричана „Белият ангел с червения кръст“, след продължително боледуване умира в манастира „Св. Димитър“ край двореца „Евксиноград“.

Изложбата е част от социалната дейност на Университетски ботанически градини, като звено на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и е свързано с 65-годишнината от създаването на УБГ-Балчик като научно-образователна институция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.