Now Reading:
Масово нашенци окупират Одрин за съботно-неделен пазар
Full Article 2 minutes read

След като Турция премахна граничните ковид ограничения за български граждани, потоци от родни туристи се стичат през уикенда към огромния пазар и ниските цени в Одрин.

Бум на преминалите през миналия уикенд отчетоха служителите на ГКПП „Капитан Андреево”, заради многото българи тръгнали за съботно-неделен пазар в Одрин.

Толкова беше засилен интересът, че кметът на града дори излезе с призив на български туристите да носят предпазни маски и да спазват хигиена и социална дистанция, съобщи NOVA

Тазседмичните пътувания към Турция започнаха още в петък, който също е пазарен ден.  Освен за пазар, сънародниците ни пътуват и с цел екскурзия. Тази сутрин, най-натоварен е трафика на ГКПП Лесово – Хамзабейли. Стотици автомобили очакваха да преминат още от сутринта и в двете посоки. От „Гранична полиция” съобщиха, че са отворени максимален брой трасета, за да стане преминаването по-бързо.

В петък-вечер пътуващите бяха блокирани около 4-5 часа заради срив в системите на турската граница. През последните седмици това се случва често.

ГКПП Кап. Андреево / снимка: НОВА

„За предходната седмица за дните петък, събота и неделя преминаха над 60 000 пътници и близо 15 000 превозни средства в двете посоки. Това беше най-натоварената седмица. Очакваме подобни цифри и през този уикенд. ”, коментира зам.-началникът на ГКПП „Капитан Андреево” Яни Пейчев. Само през петъчния ден, преминалите границата с южната ни съседка са били над 4 000.

Не е новост, че масово нашенци предпочитат да си напазарят почистващи препарати, зеленчуци, дрехи и др. стоки, на значително по-ниски цени от българските. Традиционно, в петък, събота и неделя, пазарите в Одрин работят с по-ниски цени и напливът от мераклии е значително по-голям. Редовно пътуващите препоръчват: “Ако попадате за пръв път на пазар в Одрин, най-напред разгледайте къде, какво и на какви цени се предлага, и едва тогава се върнете да пазарувате.” Все още, местните търговци уважават източната традиция да се пазарят с клиентите. В Одрин има много османски базари, но най-популярните са “Араста”, Алипаша”, “Синия пазар” и аутлет “Марги” .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.