Now Reading:
“Двореца” в Балчик посреща първите румънски туристи, очаква по-успешен сезон
Full Article 2 minutes read

Държавният културен институт “Двореца” в Балчик вече посрещна първата група туристи от Румъния след облекчаване на противоепидемичните мерки на румънската граница. Още в първия ден е имало една румънска група, идват и епизодични румънски туристи, съобщи за Про Нюз Добрич директорът Жени Михайлова.

Тя изрази надеждата си миналогодишният сезон, когато бе отбелязан спад от 50 на сто на туристите, да не се повтори.

Приходите, които културният център отчита за 2020 година преди облагане са 1 235 000 лева, при почти 2 000 000 лева предходната година.

Спадът през различните периоди на година е бил от 30 до 50 на сто. Отново най-многобройни са били гостите от Румъния, следвани от българските туристи, а на трето място са руснаците.

Преди новия сезон са извършени вътрешни реставрации и ремонти, обновени са експозиционните зали на вила „Тихото гнездо“, боядисани са външните осветителни тела на парка, ремонтирани са алеите, възстановени са липсващите камъни, обясни Жени Михайлова.

По думите й вече са направени заявки за 25 сватбени тържества през 2021 година, някои от които саотложени от миналата година.

“Двореца” очаква младоженци от САЩ, Германия, Нидерландия, Белгия, Румъния. Очаква се първото сватбено тържество да се състои на 7 май. Почти всички младоженци избират да чуят Сватбения марш в Нимфеума. Храмът на водата е паметник на културата и привлича с триструйната чешма, изградена още през 1865 година, с триизмерните арки и с изгледа към морето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.