Now Reading:
Над 30 състава се представиха в Събора на преселението в село Дъбовик
Full Article 2 minutes read

Над 30 състава се представиха в рамките на събора
Събор на преселението се проведе в село Дъбовик по проект, финансиран от „Местна инициативна група/МИГ Балчик – Генерал Тошево“ и се състоя в три дни – 26, 27 и 28 май.
Събитието започна с Кръгла маса на тема „Архивното наследство на преселението”. Лектори на срещата бяха Галин Георгиев – гл. асистент от Етнографски музей към БАН, доц. д-р Галя Киркова и д-р Галя Грозданова – Радева. Лекцията имаше за цел да популяризира и съхрани историческото ни минало и да даде добър пример на поколенията.
След нейния край фолклорни групи от Румъния изнесоха кратък концерт, който бе последван от кулинарна изложба и дефиле за най-автентична носия.
Фолклорната проява бе открита от кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. На откриването на събора бе отслужен водосвет за здраве и благоденствие.
Целта на проекта е опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство, културните и исторически дадености, типичните местни легенди, поговорки, игри и занимания в Добруджа, запазване чувството на принадлежност и формиране усещането за съпричастност в младите поколения към културните традиции на региона.
Водещ партньор е НЧ „Дора Габе – 1940“ – село Дъбовик, старши партньор Сдружение „Българско наследство“ – Балчик, а асоциирани партньори от първи тип са НЧ „Стефан Караджа – 1941“ – село Чернооково, община Генерал Тошево, НЧ „Иван Вазов – 1946“ – кв. Пастир, град Генерал Тошево и НЧ „Стефан Караджа – 1941“ – село Стражица, община Балчик.
Основната задача на организираните събития на Събора на преселението е запазените и съхранени традиции да се предадат на поколенията. Тези традиции са специфична и неповторима част от добруджанската духовност и от българския корен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.