Now Reading:
Празникът на хляба и българския дух „Бялата жътва“ ще се проведе в Тервел на 17 юни
Full Article 2 minutes read

Празникът на хляба и българския дух „Бялата жътва“ ще се проведе в Тервел на 17 юни

Фестивалът на Бялата жътва ще се проведе за трета година в Тервел на 17 юни. Събитието е организирано от Местната инициативна група „Тервел – Крушари“ и ще започне в 16:00 часа на градския тренировъчен стадион в Тервел.

Кулинарен базар „От ръцете на баба“, изложение „Произведено в Тервел“, арт работилници и атракции за деца. В 17.00 часа започва концертът „На мегдана“ с участието на клубове за български народни танци. Гост на фестивала е ансамбъл „Извор“ от с. Городнее, Одеска област в Украйна.

Кметът на Тервел Симеон Симеонов ще открие празника официално в 19.00 часа. Ще бъде осветен курбан за здраве и берекет. В 19.20 часа започва възстановката на обичая Жътва. Празникът ще продължи с оркестър „Добруджанци“ и оркестър „Еделвайс“.

Ефектно видео шоу, запалване на фестивалния огън и внасяне на чеверметата се предвиждат около 22.00 часа.

В програмата на фестивала участие ще вземе и гайдарски състав „Тодор Шишков“ от село Солища, община Смолян.

Предходните две издания на фестивала се превърнаха в тържество на хляба и на българския дух. Всяко от тях събра над 1000 души от цяла Добруджа, които носят любовта към българското. Всички бяха изпълнили изискването на организаторите да бъдат с носии, със завещани от баби и дядовци ръченици, пояси, пафти, престилки, калпаци, косичници, импровизирайте с тениски, щамповани с вечната българска шевица. Десетки деца с носии, дори и бебета, радваха със своите игри и усмивки.

Община Тервел получава от Държавен фонд „Земеделие“ 26 хил. лв. за надграждане на материалната база и атракции провеждане на следващия фестивал „Бялата жътва“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.