Now Reading:
Чешми за безплатна минерална вода монтираха в курорта Албена
Full Article 2 minutes read

Чешми за безплатна минерална вода са монтирани на три различни точки в курортен комплекс „Албена“, съобщават от пресцентъра на ваканционното селище. Те са разположени до Културно-информационния център и на плажната алея – пред хотелите „Маритайм Парадайс Блу“ и „Лагуна Бийч“, и се захранват от естествените минерални изводи в комплекса. До всяка е поставена табела, която дава информация на четири езика за състава на водата и полезните ѝ свойства.

„Трите сондажа са с годишен капацитет от 2 млн. кубични метра и с потенциал за бутилиране. Това ни дава възможност да инсталираме чешми за питейна минерална вода, водещи до намаляване на използваната пластмаса от гостите на комплекса. Системи за безплатна минерална вода са монтирани също в хотелите и ресторантите на „Албена““, коментира Красимира Стоянова, директор на „Албена Тур“ и мениджър „Устойчиво развитие и зелен преход“ във ваканционното селище.

Изворната вода в „Албена“ се характеризира като хипотермална, минерализирана, хидрокарбонатно-калциево-магнезиева. Това, съчетано с наличието на хидрокарбонатни, калциеви и магнезиеви йони, както и на метасилициева киселина, ѝ придава уникални лечебно-профилактични свойства. При външна употреба оказва благоприятно въздействие върху централната и периферната нервна система и опорно-двигателния апарат. При питейно балнеолечение повлиява добре проблеми на стомашно-чревния тракт, жлъчно-чернодробната и бъбречно-отделителната система. Няма натрапчива миризма или силно изразен вкус.

В същото време от ваканционното селище съобщиха, че стартира акция за ежедневен мониторинг на чистотата на морската вода в акваторията на комплекса. Проби ще бъдат вземани от главния санитарен инспектор д-р Тамара Стойкова и ще бъдат изпращани за анализ в независима лаборатория. Ще се изследва наличието на ешерихия коли и ентерококи, като данните ще бъдат публикувани на интернет страницата на комплекса, както и в профилите в социалните мрежи. Целта на превантивната дейност е да бъдат избегнати всякакви спекулации за това доколко морската вода е чиста и почиващите могат да се къпят свободно в нея, без да се притесняват за здравето си.   

Инициативата допълва предприетите мерки от страна на Регионалните здравни инспекции в градовете Добрич и Варна, които правят пробовземания на ежеседмична база, което според мениджмънта на комплекса не е достатъчно, за да бъдат туристите добре информирани и спокойни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.