Now Reading:
ДКИ „КЦ „Двореца“ в Балчик отчита добри приходи през 2023 г., но и спад на туристите
Full Article 3 minutes read

Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ в град Балчик изпраща една от най-трудните години за дейностите и културните събития, съпътствана от проблеми и пречки във връзка с организацията, включително и покрай дългогодишния казус с Университетската ботаническа градина към Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

Въпреки всички трудности и спад с близо 35% на туристите, от културния център бележат и 35% ръст в приходите или над 3 млн. лв. парични постъпления.

С близо 25 000 човека е спадът в туристопотока, а това се дължи най-вече на глобални процеси свързани с геополитически събития, обясни директорът на ДКИ КЦ “Двореца” Жени Михайлова по време на годишната пресконференция на културната институция в Балчик.

Общо туристите тази година са 176 000 човека, най-голяма част от които са румънците – 95 000 възрастни и 5 000 деца; следват българите с 35 000 възрастни и 15 500 деца; поляци 8 500 и 1 000 деца; украинци 4 000; французи и германци с под 4 000 туристи.

100 години от създаването си през 1924 година бележи Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ през 2024 година. По този повод от културния център подготвят много богата програма с акцент върху културата.

Още две важни годишнини ще бележат 2024 година в ДКИ „КЦ „Двореца“ – 80 години от смъртта на Карел Шкорпил и 10 години партньорство с чешкия град Валашке Мезиржичи.

През изминалата година представители на Двореца бяха поканени в Румънския парламент, за да отразят своята практика с лекция за това, как се привличат толкова много туристи в исторически обект от типа на Двореца, а румънците от своя страна са засвидетелствали уважение и ще прилагат принципите на Двореца в локални обекти в Румъния.

Румънците са приели като положителна практиката на Двореца да не чакат туристите, а да търсят начини да ги привличат чрез реклама и добавена стойност с културна програма.

„Когато дойдат туристите те не само виждат сгради и архитектура, а посещават и културни събития, това е нещо, което е различно от масовия туризъм и посещението на музеи, завършен културен и специален туризъм в историческа атмосфера“, каза Жени Михайлова.

През изминалата 2023 година в Културен център „Двореца“ са 159 събития, от които 95 са събития в сферата на културата, а 64 са специалните събития, като сватби и кръщенета.

Изложбите са 39, фестивалите са 4, проведени са 6 международни пленери и арт пленер под егидата на ЮНЕСКО, 16 концерти, 3 театрални спектакли, 2 балета, мюзикъл, 2 оперни представления, латино фиеста, 10 прожекции, 3 представяния на книги и 7 работни семинари. Също така са се случили 52 сватби и 12 кръщенета.

Автор: Преслав Нейчев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.