Now Reading:
Министър Ангелкова: Под 3% спад на туристите през летния сезон у нас
Full Article 3 minutes read

Очакваме летния сезон да е в рамките на прогнозите ни, които направихме в началото на годината и се надявам да  достигнем нивата от миналата година. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на тържествата по случай 50-годишния юбилей на ваканционно селище Албена.

От януари до юни има реализирани 3,6 млн. посещения на чуждестранни туристи в страната, което е много малък спад от 0,3% в сравнение с предходната година, която беше рекордна за нашия туризъм. Очакваме летният сезон да премине в рамките на прогнозите, които анонсирахме още януари тази година – три процента спад, като, разбира се, се надявам да достигнем нивата от миналата година и тази прогноза от 3% да е по-малка, посочи министърът. По думите й, това се потвърждава и от данните за периода януари – юни. Много е важно в края на септември да имаме тези данни по отношение на Черноморието, за да преценим какъв е делът на организирания туризъм, съответно, какви са тенденциите там по отношение на реализираните нощувки.

Министерството на туризма насърчава националните курорти като средища за разнообразни видове туризъм през цялата година. Вярвам, че с новите промени в законовата рамка в сектора тяхната дейност ще стане много по-ефективна и целенасочена не само към определен фокус туристи и отделни пазари, но и към прилагане на все по-иновативни продукти и форми на обслужване, каза министър Ангелкова.

Тя заяви, че с добрата си спортна и новооткритата конферентна зала „Перуника хол“  комплексът Албена има огромен потенциал и за разнообразни събития през останалите месеци на годината. Сега към това богатство се прибавя още едно многофункционално съоръжение с прекрасни перспективи, което несъмнено ще допринесе за надграждането на курорта и утвърждаването на традициите му. Тя добави още, че Министерството на туризма ще една от първите институции, която ще се възползва от иновативната зала и ще проведе следващия си Национален съвет именно в нея. През годините курортът разви и обогати многократно предлаганите услуги, добави министърът.

Благодаря на министър-председателя Бойко Борисов, който съобщи за инициативата за насърчаване на организирания туризъм и така да привлечем вниманието както на чуждестранни туристи, така и на българските, каза още министър Ангелкова.

“Сериозната конкуренция, която имаме от държави като Турция, Тунис, Египет, по отношение на летния туризъм, отделно Гърция, Испания, Хърватска, налагат ние да преприемем такива мерки. В момента работим този механизъм, с който да подпомагаме организирания туризъм. Разчетите ще са готови до няколко седмици, за да можем официално да обявим тези разчети и да информираме всички туроператори, които работят на пазар България. В момента текат преговорите с тях по отношение на сезон 2020 г.”, коментира пред журналисти министър Ангелкова. Тя увери, че в лицето на Министерството на туризма, на правителството и на премиера туристическия бизнес има цялата подкрепа за развитие на сектора. Ще продължим заедно и занапред, за да надграждаме постигнатото, коментира министър Ангелкова.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.