Now Reading:
Международният форум „Виа Понтика” отново събира младите в изкуството в Балчик
Full Article 3 minutes read

Повече от 170 талантливи творци от Балканите ще събере дванадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”, което започва на 10 септември в Балчик. В продължение на девет дни жителите и гостите на Белия град ще имат възможност да посетят изложби, концерти, театрални спектакли, филмови прожекции и да се докоснат до таланта и емоциите на младите в изкуството – студенти от висши училища по изкуствата от Сърбия, Румъния, България. В международния форум, организиран от Сдружение „Виа Понтика – 2010” с председател Красимир Ранков, се включват представители на Национален университет по изкуствата – Букурещ, Университет по изкуствата, Факултет за приложни изкуства – Белград, Сърбия, Нишки университет – Факултет за изкуства, Национална академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”, Национална художествена академия – София, Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

По традиция фестивалът ще се открие с концерт―спектакъл  на  Фолклорен  ансамбъл „Тракия” от Пловдив, който ще започне в 18.00 часа на 10 септември в читалище „Паисий Хилендарски”. За пореден път специално внимание се обръща на киноизкуството. Ще бъдат показани филми, номинирани и отличени с международната награда за студентско късометражно кино CILECT PRIZE 2019. Особен акцент във фестивалните дни е прожекцията на филма „Поне за миг да полетя: На Иван Андонов с обич“ на режисьора Галина Кралева, предвидена за неделния 15 септември.

Фестивалът остава верен и на най-младата си публика. В програмата са предвидени три спектакъла за малки и големи на студентите от специалност „Актьорство за куклен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и на професионален театър „Трио“ от Бургас.

И тази година във форума се включват студенти по живопис от България, Румъния и Сърбия, които ще участват в творчески пленер, ръководен от проф. Любомир Каралеев. Ще бъде представена и интерактивната мултимедийна инсталация „Видения” на студенти от специалността „Сценография“ в Национална художествена академия ― София.

Фестивалните прояви ще бъдат отразени през обективите на Владимир Паунович и Радош Ружич – студенти от специалност „Фотография“ във Факултета за приложни изкуства в Белград, по време на техния творчески престой в Балчик.

След изключителните успехи в предишните издания на студентския форум, Дуо „Колаж“ ще представи своето музикално пътешествие, озаглавено „Мелодии с дъх на смола”. Студентите от Националната музикална академия в София ще се включат с камерен концерт, посветен на 120-годишнината от рождението на Панчо Владигеров и 200 години от рождението на Станислав Монюшко. В международната музикална програма ще се насладим на инструментален камерен концерт на Квартета класически китари „4G’s“, съставен от студенти от Факултета по изкуства от Ниш – Сърбия.

Фестивалът ще бъде закрит с два поредни театрални спектакъла по класическите произведения на Уилиям Шекспир — „Ромео и Жулиета“ на студентите от класа на доц. д-р Пенко Господинов, НАТФИЗ и „Сън в лятна нощ“ ― специално поканен професионален спектакъл на Драматичен театър ― Търговище.

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика” се реализира с изключителното финансово съдействие на Община Балчик и с подкрепата наДържавен културен институт – културен център „Двореца” – Балчик, Исторически Музей – Художествена Галерия – Балчик, Народно читалище „Паисий Хилендарски – 1870” – Балчик, Университетски ботанически градини – СУ „Климент Охридски”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.