Now Reading:
Уникалният за Добруджа Празник на гърнетата се завръща с 12-о издание
Full Article 2 minutes read

На 11 юни за Дванадесети път на селския площад в Крушари ще замирише на …. Гърнета!
Уникалният за Добруджа празник се превърна в разпознаваема марка на нашата община. На фона на нароилите се празници на баници, кюфтета, риби, лютики и други вкусотии, без ги подценяваме разбира се, Гърнетата събират всичко, което може да се вкуси и отпие от типичната добруджанска кухня. Традиционно най-голямо е изобилието от пити, погачи, обреден хляб – поминък и емблема на Добруджа от време оно.
Постните манджи си съперничат със задушен заек в гювеч, пълнено пиле с булгур и сини сливи, копривена чорбичка, дедичко и бабичка, съхнали през зимата на минусови температури под селска стряха, козя създърма – все забравени вкусове от забравени времена. И глътка отлежали вина и ракии, мъничко, колкото да се хванем на хорото.
А сиропираните сладкиши на къщовниците-кулинарки от Телериг и Ефр. Бакалово нямат равни. По надиплените извивки на баклавите и масурчетата на дамите от читалище „Мевляна“ – Добрич дантела може да се изплете.
Трудно се намира жури за такъв конкурс, защото изборът на най-добрите е невъзможен.
За дванадесети път ще се проведе кулинарният конкурс и всеки път си мислиш, че догодина участниците няма да какво да има да добавят на трапезата.
А всеки следващ път е по-цветно, по-вкусно, по-ароматно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.