Now Reading:
Хотелиери от Балчик и Кранево: Нямаме никаква яснота за бежанците, плащанията закъсняват
Full Article 4 minutes read

Хотелиерите по Северното Черноморие, които са настанили бежанци, нямат към момента абсолютно никаква информация какво ще се случи на 1 юни с украинците. Тогава трябва да започне преместването на бежанците от хотелите по Черноморието към държавните ведомствени бази.  

В Кранево настанените в хотели украинци са над 4 000. „Изключително много са притеснени хората, всеки ден ме питат какво ще се случи с тях от 1 юни и аз не мога да им отговоря. Настанените в нашия хотел са основно от горещи точки – Мариупол, Херсон, Миколаев, и реално няма къде да се върнат в Украйна. Основното притеснение е, че тези държавни бази няма да са достатъчни. Ако бежанците в страната са около 63 хиляди, местата в базите са 35 хиляди и знаем, че не са в добро състояние“, коментира за Про Нюз Добрич Станислав Димитров, управител на х-л „Кристел Палас“ в Кранево.

Той казва, че до момента не е получил никаква информация от никого какво ще се случи с настанените. По думите му все още не функционира обещаната дигитална платформа, която ще събира и обработва в реално време информация за нуждите на бежанците, която да бъде взета предвид при планирането на преместването им из страната. В хотела не са идвали и анкетьори, които да събират данни за настанените – нещо, което също беше анонсирано от държавата.

„В Кранево има 4 000 човека. Ако трябва да ги извозят на 1 юни, това означава, че в селото трябва да дойдат 100 автобуса, което е физически невъзможно. Някои си намериха тук работа, други имат интервюта и чакат да разберат какво ще се случи с тях. Започнаха да търсят детски градини и искат яснота, защото искат да работят“, допълни Димитров.

Той сподели, че е отказал резервации за туристи за началото на юни, защото не знае какво ще се случи с бежанците.

„Те тъкмо започнаха да се социализират, да си намират работа, да си записват децата в детски градини и реално да се интегрират в нашия район. А сега не знаят къде ще бъдат преместени, страхуват се за децата им дали ще има детски градини и училища. Хотелите от друга страна започнаха да набират персонал за лятото и не знаят дали ще могат да разчитат на работници сред бежанците“, посочи Люцкан Малджиев, управител на комплекс „Добруджа“ в Кранево, където има настанени 350 души.

„Нямаме абсолютно никаква информация. Виждаме, че някои хотели сами организират преместване в станции. Щеше да има анкети за идентификация за най-уязвимите, които с предимство да бъдат преместени, но никой не сондира и нищо не ни пита. Хората са много притеснени, въпреки че ние ги успокояваме и им казваме, че няма да оставим никого на улицата. Задават ни въпроси, на които не можем да отговорим. Тази неяснота…това е драма. Има 12 дни до 31 май, а реално нищо не се прави. Не виждам да се ремонтират държавни станции, а има такива неизползвани от години“, заяви Александра Джафарова х-л „Наслада“ в Балчик.

Стана ясно, че хотелиерите в Балчик, настанили бежанци, са си получили изцяло забавената държавна помощ от 40 лв. на човек за месец март. Сега се чакат парите за април, които по думите на Станислав Димитров вече закъсняват и това е притеснително.  

Преди няколко дни в ефира на Би Ти Ви директорът на агенцията за бежанците Мариана Тошева обяви, че по-ниската категория хотели могат да запазят настанените в тях украинци или да приемат нови бежанци, но срещу 15 лева на ден на човек от държавата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.