Now Reading:
Кулинарен празник с рибни и мидени ястия, фолклорни танци и музика се проведе в с. Езерец
Full Article 3 minutes read

Кулинарен празник с рибни и мидени ястия, фолклорни танци и музика се проведе в с. Езерец

Кулинарен празник, основан на традиции, обичаи и занаяти, свързани с рибарската територия и рибарството, се проведе в шабленското село Езерец. Събитието бе по проект „Съхраняване на традиции, бит и култура чрез опазване, подобряване и развитие на морското културно и природно наследство в с. Езерец“ на местното читалище, чрез Стратегията за ВОМР на МИРГ „Шабла – Каварна- Балчик“.

Събитието беше уважено от кмета на община Шабла Мариян Жечев и заместника му Петър Атанасов, от кметски наместници от съседните села, служители в НЧ „Зора 1894“ Шабла, жители на общината.

В сградата на читалището бе подредена изложба, посветена на местни видове морски обитатели от Езерецкото езеро и Черно море. Тематично се вписа и представянето на книгата на Емил Тодоров “77 тайни при риболова на морски кефал”. Част от програмата беше и прожекцията на документалния филм „Голямото черно“.

Емил Тодоров и Благовест Обретенов демонстрираха как се почиства, транжира и филетира риба. Майстор Тодоров показа една позабравена рецепта от този край – пържена риба в мазнина без брашно, която след готовност се поставя с млечно-чеснов сос.

„Бяла черноморска мида с лингуини“, „Черни пресни култивирани миди с ориз“, „Испански картофени кюфтета със скариди и риба хек“, „Консерва риба с паламуд“ , „Кефал с доматен сос“, „Салата сельодка“, „Пълен шаран“, „Плакия“, хайвер и още много рибни блюда бяха приготвили участниците в конкурса, сред които и кулинари от Силистра. В рибената чорба, която също участва в кулинарната надпревара, имаше 8 вида риба: лефер, калкан, кефал, език, попчета, сафрид, дива пъстърва и щука.

Членовете на журито – Каро Вичев, председател на читалищното настоятелство в селото, Емил Тодоров и шеф Благовест Обретенов имаха нелеката задача да дадат своята критична оценка.

Грамоти и медали имаше за всички, допринесли с труда си този ден да бъде вкусен, емоционален и запомнящ се. Благодарности бяха отправени към кметския наместник на Езерец Станчо Станчев, „Дивата патица“, към всички езерчани и не на последно място към ръководителя на проекта Атанаска Букурова.

За доброто настроение на празника се погрижиха фолклорната група на домакините от читалището, фолклорна група „Добруджанка“ при НЧ „Зора 1894“ Шабла с ръководител Жана Рачева и корепетитор Галин Ганчев, самодейците при НЧ „Будител 1940 г.“ в с. Българево танцов клуб „Българевци“ и фолклорен певчески клуб „Перуника“. Кулинарният празник завърши с изпълненията на солистката на група „Добруджанка“ Росица Кръстева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.