Now Reading:
Добруджански фолклорен събор „Богородица” ще се проведе в Ген. Тошево
Full Article 2 minutes read

В края на тази седмица, на 31 август и 1 септември, в градския парк ще се проведе XXI – то издание на Добруджански фолклорен събор „Богородица”, чийто организатори са Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941”. В тазгодишния фестивал участие ще вземат над 50 певчески състава и 60 индивидуални изпълнители. По традиция събор „Богородица” е сцена за изява на самодейни, певчески и танцови състави от цяла Североизточна България. И тази година с най-много фолклорни групи и участници ще се представят областите Добрич, Варна, Шумен и Силистра. Освен на автентичен фолклор, гостите на събора ще могат да се насладят и на изпълнения на групи от Румъния.

В рамките на фестивала, в събота вечер тошевци ще могат да се насладят на спектакъла „Танца на вятъра“, който е с начален час 18. 00 часа в Лятно кино.

Добруджански фолклорен събор „Богородица” цели опазване, съхраняване и популяризиране фолклорното богатство на Добруджа, а регламента му няма конкурсен характер. С изданията си през годините, народния фестивал се утвърди като най-мащабното събитие от Културния календар на Община Генерал Тошево и вече две десетилетия създава мостове между поколенията, като стимулира интереса на младите към българското народно творчество и традиции.

Всички почитатели на автентичния фолклор могат да му се насладят в събота и неделя (31 август – 1 септември) от 10 ч. до 17. ч. в Лятно кино – Генерал Тошево.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.