Now Reading:
Най-големият паметник на българския владетел Аспарух
Full Article 2 minutes read

Когато конниците на хан Аспарух спрели да отдъхнат до едно възвишение, тъкмо що преплували Дунав, пред очите им се разкрила приказна гледка – безкрайна шир, а на изток блестяло Черно море. Ханът коленичил, забил копието в земята и произнесъл паметните думи: „Тук завинаги да бъде България”. И до ден днешен в сърцето на велика Добруджа витае духът на патриотизма и съхраненото българско.

Най-големият паметник на българския владетел Аспарух се намира в град Добрич. Открит е през 1981г. по повод честванията за 1300 години от основаването на българската държава. Монументът е дело на архитект Иван Николов и скулптора Величко Минеков. През 2010 г. е избран за символ на гр. Добрич.

Състои се от конник, петима войни, стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън. Височината на фигурата на конника, от копитото на коня до върха на меча, е 24 метра, а на коня – 11. Изработен е от бронз.

Скулпторът Величко Минеков е потърсил мъжествеността и силата в пластичния силует на изправения кон. В неговата поза той е подчертал епичността на основополагането, въплътил е във фигурата на хан Аспарух символа на държавата.

Каменната пластика представлява хан Кубрат и синовете му. Огледалото с вечния огън символизира обновлението и дълговековната история на България. Към паметника водят 13 гранитни блока с кубична форма с дължина на страната от един метър. Символизират 13-те века история на България.

През 2014г. е поставено осветление, което нощем озарява с цветовете на българското знаме паметника.

Паметникът е място за преклонение и почит към създателя на Българската държава. Често могат да бъдат видени цветя и венци около него, а възрастните хора идват често при мемориала за да си починат и да помълчат в знак на уважение.

Странно чувство обзема човек, ако се доближи до него или просто го гледа от далечината. Усещане за величие и респект. Мемориалът на хан Аспарух е издигнат в нашето съвремие като преклонение пред героичното минало и вечно посвещение към бъдещите поколения.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.