Now Reading:
АЕМО „Старият Добрич“ – съхранил през годините духа, традициите и бита на добруджанци
Full Article 3 minutes read

В сърцето на град Добрич, притиснато от бетон, сгушено, притихнало, любимо място на много добричлии, има едно малко местенце, наречено Архитектурно-етнографски музей на открито „Старият Добрич”. То е приютило и съхранило през годините духа, традициите и бита на добруджанци, дюкяните – работилници на майсторите-занаятчии на българските художествени занаяти. Тук сред зеленината на чимширите са 30-те дюкянчета на майсторите ще се върнете векове назад. 

Изграден в центъра на съвременния град, на мястото на някогашната Одун чаршия,   „Старият Добрич“ съхранява, представя и развива традиционните добруджански занаяти от края на ХІХ и първата половина на ХХ в. В него са пресъздадени няколко възрожденски улички със занаятчийски дюкянчета, хан, ресторант, изградена е наново по скици, спомени и снимки часовниковата кула.

Във възстановената стара градска чаршия потомствени майстори продължават една многовековна традиция. По стари ръчни технологии и с оригинални инструменти, в работилниците се изработват традиционни изделия на грънчарството, ковачеството, везбарството, тъкачеството, бъчварството, абаджийството, златарството и други. Може да видите как работят кожари и кожухари, златар, дърворезбар, как се правят бъчви, има ковач и обущар. Ателие „Книговез“ развива и продължава традициите в занаята още от далечната 1992 година и предлага на своите клиенти най-доброто качество в този бранш.  В грънчарницата повече от 30 години едно семейството съхранява занаята, а грънчарството е част от битието му в продължение на 100 години.

Единствено човек, който усеща дървото със сърцето си, има силите и благословията, да сътвори дърворезба – пълна с живот и дух. Само майсторът носещ в себе си дарбата вижда какво може да се направи от всяко дърво, с един поглед. В Стария Добрич има две ателиета за дърворезба. В шапкарницата са идвали посетителите от цял свят. Сред притежателите на шапки на наследствените майстори са ценители от 89 държави. Сред тях са Боби Чарлтън, Франсис Форд Копола и други знаменитости. Бъчварницата се е превърнала в знаково място в комплекса. Везането е било едно от главните домашни занятия на жената в миналото. Тук виждаме как се създава прелестта на българската шевица, в която умело са подредените цветни съчетания.

Символ на комплекса е възстановената по скици, спомени и снимков материал старата часовникова кула, строена през ХVІІІ век. Тя е с височина 21 м, а часовниковият механизъм е изработен от майстор-ковач от Габрово и е направен по схемата на старите възрожденски часовници.  Кулата има и камбана, която тежи 320 кг.

Ако сте гладни, от фурната може да си купите варени гевреци и топли банички и милинки, а в съседство се продава прясна наливна боза.

В „Стария Добрич“ се правят единствените по рода си в България гевреци. Във всеки град има гевреци, но такива като в Добрич няма никъде, твърдят и българските, и чуждестранните гости на града. Уникалността им се дължи на рецептата. Никой не знае откъде е дошла и кой е първият й майстор. Знае се само, че тя е единствената запазена в България и че Добрич е единственият град, който продължава да я спазва. В момента по 400-500 геврека на ден въртят четирима ситничари, а пред геврекчийницата винаги има дълга опашка. Затова клиентите винаги получават топли гевреци, а в работилницата майсторите нямат и минутка почивка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.