Now Reading:
Център за защита на природата и животните в Добрич – уникално природно кътче
Full Article 3 minutes read

Център за защита на природата и животните в Добрич – уникално природно кътче

Уникално природно кътче се намира в непосредствена близост до динамичната среда на град Добрич. Центърът  за защита на природата и животните представя единствено по рода си място. Тук условията за животните наподобяват максимално естествената им среда. Днес в уникалния не само за България, но и за Източна Европа център, на площ от 162 декара живеят над 350 животни от 70 вида.

Зоо-центърът е създаден по Българо-Швейцарски проект през 2003. Историята му е свързана с трагичната съдба на една малко кенгурче, чиято снимка „Ройтерс“ публикува през 1996-97 г. Текстът към нея обяснява, че животните в зоопарка в Добрич гладуват. Снимката дълбоко трогва швейцарския еколог Барбара Геринг, която организира помощна акция в цяла Швейцария. От дарители събира средства, но те не успяват да спасят малкото кенгурче. Поставя се обаче началото на едно ново партньорство.  

В швейцарският град Шафхаузен е създадено дружеството „Про-зоо Добрич“, чрез което са дарени голяма част от животните и инфраструктурата на центъра е изградена. Дарение от Швейцария са двойката от защитения вид Коне на Пржевалски, лама, двойка малки камили алпака, два пауна и зубри или европейски бизони, мечката Берна. Другите животни са от стария зоопарк в Добрич или от обмен с други зоопаркове.

Тук няма да видите бетонни ограждения и клетки, нито изолирани самотни животни. Вместо това, ще намерите всички обитатели в широки, естествени ограждения, живеейки в симбиоза с други животни и представители на вида си. Липсва и добре-познатият циментов пейзаж. Вместо това има разнообразна растителност, зелени поляни, извити естествени алеи и прохладни гористи местности.

Зоо-центърът предоставя невероятно спокойна среда, в която може да се почувствате едно цяло с природата и да се насладите на спокойствието, което тя ви предоставя.

Тук може да видите някои екзотични растителни видове – насаждения на Американски червен дъб и Див портокал съпътстват местната широколистна и иглолистна растителност

Условията, които Зоо-центърът предоставя, са уникални за нашите ширини и несравними с тези на стандартния зоопарк. В Центъра вярват, че животните заслужават по-добри условия от тези в класическите зоологически градини. Мечките тук живеят в най-големия зоопарков мечкарник на Балканския полуостров. Всички обитатели живеят на площта, от която се нуждаят, и която максимално се доближава до естествената им. Те винаги могат да се скрият от очите на посетителите и да се покажат, когато решат.

Голяма част от обитателите се движат свободно из цялата площ – могат да се видят костенурки, овце, кози, катерички и други животни да вървят по пътечките заедно с вас. Никое животно не живее само или в изолация, всички имат партньори и се размножават свободно. А за тези без компания, работим неуморно, за да осигурим такава.

Зоо-центърът реализира насочена дейност за опазване и размножаване на застрашени животни. Някои от обитателите са представители на изключително редки видове, като  Коня на Пржевалски и Европейския Бизон (Зубър). Центърът работи с организации от цяла Европа, участва в международни проекти и в развъдни програми с цел да се увеличи успешно популацията на редките видове.

За посетителите се предлага разходка с лама или пони, дори с магарешка каручка. Всеки работен ден гостите могат да си направят пикник, да празнуват рожден ден или просто да прекарат един чудесен ден сред природата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.