С гигантски кюфтета, руска салата, комат хляб и червено вино бяха нагостени всички гости на сбора на Генерал Тошево от телевизионният кулинар Ути Бъчваров и десетките доброволци на празника.
За читателите на Про Нюз Добрич Ути сподели и тайната на вкусните кюфтета.
Каймата е не просто едно месо, купено от голяма верига. А месо, което е отгледано тук с фураж от най-плодородната земя на България. Всъщност това превръща месото в нещо малко по-различно. „За доброто кюфте и за добрата кайма трябва да има определено съотношение между мазнините. Между 25 и 30% трябва да са мазнините в една кайма. За да бъде тя вкусна, трябва да бъде смляна сравнително едро. Месото трябва да е студено, когато се мели. Каймата за кюфтета трябва да е със сол между 10 и 16 грама на килограм. Овкусяването може да е различно“, сподели Ути.
Днес той приготви пробно кюфте с праз и сухи чушки, докато останалите бяха класически – с магданоз и лук, такива, каквито всички ги обичаме. „Някои слагат малко чубрица вътре. Другите могат да направят кюфтетата малко по-люти. Докато човек спази условието да е с хубава кайма, подправките могат да бъдат по-малко, за да ядем вкусно месо“, каза кулинарят. И подчерта, че многото подправки са безсилието на готвача.
Тази година е на кюфтетата и руската салата. Догодина се очаква отново акцентът да е върху големите сарми.
Порцията, която домакини и гости на празника днес получават, е парче от грамадните кюфтета, руска салата и комат хляб, а и чашка винце. „Защото кметът държи на този наистина прекрасен поток на гостоприемството, където и чашата вино винаги присъства. Някой, като дойде на сбор, не се връща. Той влиза през вратата, сяда на масата и казва „Наздраве!“ и разговорът продължава“, сподели Ути Бъчваров.
По думите му най-важно е децата да помнят този начин на посрещане на гости. „Аз съм точно ученик на такава една школа, защото вкъщи майка ми посрещаше много гости и всички рецепти, които са останали в душата ми, които и до ден-днешен на определени празници готвя и се опитвам моите деца не само да ги научат, но да ги обичат, да ги запомнят като вкус, което ни дава едно много хубаво лице пред света и самочувствие на нас самите, че любимите ни рецепти не се правят във вериги за бързо хранене, а се правят в къщи и по домашному. Всъщност ето тези сборове, ето тези младежи са част от това наше настояще в бъдещето“, каза той.
Ути не само готви, но и забавлява всички гости на празника на град Генерал Тошево. Негови помощници са десетки доброволци, които се включиха в приготвянето на вкусотиите – от деца, през възрастни, та чак до гости от Белгия, дошли специално за празника.
Кулинарното предизвикателство на площад „Бялата лястовица“ продължи и докато на сцената излязоха музикантите от Професионален ансамбъл „Добруджа“, за да огласи музиката им целия град, а изпълнителите радват присъстващите с красотата на българския народен танц.