Now Reading:
Военно гробище музей в Добрич – памет за 3500 воини от 7 армии и над 15 народности
Full Article 3 minutes read

Военно гробище музей в Добрич – памет за 3500 воини от 7 армии и над 15 народности

В северната част на град Добрич се намира най-голямото в България запазено военно гробище от времето на Първата световна война. Създадено е в резултат на тридневните кръвопролитни боеве на Добричката епопея през 1916 година. Любопитно е, че в тази битка българите са били в съюз с германци и турци срещу нахлулите руснаци, румънци и сърби. При боевете тогава са загинали около 1100  български войници, по голямата част от които са погребани край Добрич.

През целия военен период между 1916-1918 година на територията на гробището, в единични и братски гробове, са положени около 3500 воини от 7 национални армии, над 15 народности (българи, украинци, руси, белоруси, сърби, хървати, чехи, словенци, словаци, арменци, немци, австрийци, румънци и т.н) от 6 вероизповедания. Уникалното за мемориалния комплекс в Добрич е, че тук са положени един до друг, без да се правят сектори или парцели по народности, войници от различни народности. Създадено от българите по време на дните от Добричката епопея, официалното откриване на гробището става на 30 септември 1922 година, по време на румънското господство в Добруджа. След известна реконструкция, тогава се прокарват алеи, прави се ограда и двете портални помещения за панихиди. Тогава добруджанци със свои средства построяват параклис–костница „Св. Архангел Михаил“, един от двата в България с подземен етаж, където е имало саркофази с кости на загиналите. Иконографисан е от добричкия живописец Никола Тахтунов. Камбаната  е дарена от комендант на румънския гарнизон в Добрич генерал Уика в памет на неговата починала дъщеря.

Счита се, че румънците запазват това гробище, вероятно защото са били трогнати, че заедно с българските са били погребани и техни войници.

През годините гробището е променяло границите си. Загубило е между 10 и 30% от територията си, като в момента се простира на около 10 декара. Надгробията са около 450, сред които има българи, 28 са на руснаци, над 30 са румънци, 7 на сърби, 64 са турските братски гробове. Има и изкуствено пренесени гробове на опълченци – извършено е през 1978 година във връзка със 100 години от Освобождението на България. Тук са погребани 22 опълченци от територията а област Добрич. Техните гробове са  ориентирани по оста, по която е положен гробът на дядо Калчо Вълков, първия комендант на гробището

Гробището в Добрич се утвърждава като събирателно, тъй като тук са погребани офицерски чинове, загинали в Северна Добруджа. Сред тях са полк. Свещаров, полк. Дяков, поручик Чунчев, чиито имена днес носят и населени места от област Добрич. Сред погребаните има и депутати от българския парламент, напуснали депутатските банки, за да се включат в сраженията като доброволци.  Тук лежи и дядото на оперния певец Видин Даскалов, носил същото име, както и поручик Христо Ненков, който пръв влиза с ротата си в освободения си роден град на 4 септември.

За Добричката епопея днес напомнят и едноименната експозиция в музея, Паметната алея на знамената с флаговете на всяка държава, чийто воини са погребани в Добрич и вечният огън. Днес Военното гробище е известен музеен обект, на чиято  територия се провеждат военни ритуали и панихиди в памет на загиналите за Добруджа. По традиция тържествата посветени на Деня на град Добрич започват именно там.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.