Now Reading:
Посвещават голям хоров концерт напролет на 100-годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров
Full Article 2 minutes read

Посвещават голям хоров концерт напролет на 100-годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров

На 7 януари 2024 година се навършиха 100 години от рождението на Маестро Захари Медникаров – изтъкнат професионалист в областта на хоровото диригентство, музикален педагог с изключителен принос за развитието на музикалната култура на Добрич и на страната, почетен гражданин на град Добрич.

100-годишнината от рождението на Маестро Захари Медникаров в Добрич ще бъде съпътствана с голям концерт на шест хора от страната, всичките с едно общо помежду си – диригентите им са произлезли от школата на световноизвестния хоров диригент и почетен гражданин на Добрич. Това са хорове от Добрич, Варна и Русе, църковни, детски и класически хорови формации.

Идеята за този концерт е на диригента-наследник на Маестро Захари Медникаров, носителката на Годишна награда „Добрич“ за 2022 година Маестра Елвира Пастърмаджиева и предстои да се реализира тази пролет по традиция, когато и други години Хор “Добруджански звуци” и Детски хор “Маестро Захари Медникаров” отбелязват щастливата дата, дарила Добрич, България и света с невероятния талант на диригента – да обединява и ръководи двете музикални перли на града, които прославят страната в редица западно и източноевропейски държави.

Елвира Пастърмаджиева е носителят на Годишната награда „Добрич“ 

По повод 100-годишнината тази неделя, отново по традиция, десетки хорови, културни и обществени дейци от Добрич се събраха в двора на дома на хора, определян от ученици на Маестро Медникаров и като втори негов дом, за да отдадат почит пред паметната плоча в двора, да посетят кабинета му и да си спомнят за годините, в които макар и строг, Медникаров е издигнал културата и Добрич на пиедестал.

По повод годишнината, Регионалната библиотека „Дора Габе“ организира фотодокументална изложба на библиотечни документи от фонда на сектор Краезнание, с която приканва гражданите да си спомнят за големия хоров диригент, прославил с творчеството си града ни на много места по света.

Представени са всички книги за Захари Медникаров, публикации за него и интервюта с него в периодичния печат, фотографии, грамофонни плочи с автограф.

Изложбата включва книгата на Александър Абаджиев „Вълшебните ръце на Захари Медникаров“ – своеобразен пъзел от мисли на Маестрото, оценки и спомени за него от най-изтъкнати музикални дейци, цитати от нашата и чуждестранна преса и др.

Изложбата може да бъде разгледана до 19 януари в централното фоайе на библиотеката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.