Now Reading:
Унгарската етногрупа “Месечинка” с концерт в НЧ “Йордан Йовков 1870” в Добрич утре
Full Article 3 minutes read

Унгарската етногрупа “Месечинка” ще изнесе 4 концерта в България, като за първи път ще посети Добрич на 1 май. Бандата ще представи новия си албум. Един от създателите на “Месечинка” е българинът Емил Билярски. Групата пее унгарски, испански, руски, ромски и български народни песни. Концертът ще е от 20 часа в концертната зала на Народно читалище „Йордан Йовков 1870“.

Една от най-успешните унгарски етно групи “Месечинка” (“Meszecsinka”) направи премиера на клипа към сингъла “I Don`t Let It”. Песента е част от последния албум на квартета “Stand Into The Deep”, който излезе по-рано тази година и беше представен през лятото с емоционални турнета в  България, Русия, Германия, Франция, Холандия, Сърбия, Румъния и Казахстан.

Първият сингъл от албума – “Приспивна песен” (“Lullaby”) – и клипът към него излязоха преди няколко месеца. Последва песента “Lookingatmydeath”, канеща ни да видим смъртта по нов начин, а днес вече можем да се насладим и на най-новото от носителите на награда “Фонограм” (унгарското “Грами”) – завладяващата песен със силно послание “I Don`t Let It. Клипът впечатлява с визуалната си откровеност, а танците на Аннамари ни пренасят в света на езотериката. Песента акцентира върху желанието за освобождение от натрапчивото, необяснимо и нежелано чуждо присъствие в живота ни.

Видеото към “I Don`t Let It” показва именно борбата с чувството за обсебеност, а самата Аннамари споделя как се е стигнало до концепцията за визуализацията:

Специфичните им композиции и обработки на унгарски, испански, руски, цигански и български народни песни ще прозвучат на 7 септември по време на предстоящия фестивал на традиционните храни и занаяти в Куртово Конаре и на 20 септември във Варна, в бар “Rubik Art and Music”. В Куртово Конаре желаещите да учат вокално майсторство от Аннамари и да свирят заедно с музикантите от групата ще могат да го направят в деня на концерта. “Месечинка” са: Аннамари Ола (вокал, саз), Емил Билярски (клавишни, китара), Ференц Шомоди (бас, контрабас) и Давид Кроликовски (барабани, перкусии).

Новият албум на Meszecsinka ще бъде издаден от един от най-престижните европейски лейбъли в бранша CPL/Nordic Notes от Германия. Привилегията на българската публика е да чуе албума преди неговата световна премиера.

MESZECSINKA (МЕСЕЧИНКА) е международен проект базиран в Будапеща, Унгария, с широко международно признание, но българската публика е от специално значение за тях. Защото единият от основателите Емил Билярски /клавирни, китара/, известен в България и от предишната си група KORAI ÖRÖM, е българин, я певицата Аннамария Ола, наричаната от пресата вокална магьосница и самодива, обича България и българската народна музика.

Посетителите на концертите ще могат да чуят и няколко български народни песни в своеобразния аранжимент на колектива, спечелил престижната награда “Фонограм” (унгарското “Грами”).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.