Now Reading:
Курортът Албена е домакин на Световната купа по модерен петобой с над 140 състезатели
Full Article 3 minutes read

Курортът Албена е домакин на Световната купа по модерен петобой с над 140 състезатели

142 атлети от 23 държави, сред които Япония, Южна Корея, Бразилия, Египет, САЩ и България, участват в Световната купа по модерен петобой за мъже и жени в българския курорт Албена. Състезанията в петте дисциплини плуване, фехтовка, конна езда, бягане и стрелба се провеждат в периода 10-15 май, като първите два дни започват с квалификации, на 12 и 13 май са полуфиналите, а в събота – финалите. На 15 май в неделя ще се разпределят отличията в смесените щафети.

„Българската федерация е след най-активните и висококвалифицирани в нашата асоциация, затова е винаги удоволствие да организираме заедно състезания от подобен мащаб. Албена е нова дестинация за нашия спорт, но в момента, в който анонсирахме Световната купа, много от спортистите ни бяха щастливи, че ще дойдат на брега на Черно море, защото за тях мястото е изключително красиво, спокойно, и най-вече подходящо за професионален спорт. А тук има състезатели на много високо ниво, доказани в своите дисциплини, което е атестат за добре свършената работа“, каза Клаус Шорман, президент на Международната федерация по модерен петобой по време на откриващата пресконференция на състезанието. Попитан дали би препоръчал на колегите от други спортни федерации да подготвят своите спортисти в Албена, или да провеждат големи състезания в курорта, Клаус Шорман отговори, че ваканционното селище е перфектно място за професионален и любителски спорт заради чистия въздух, достъпа до морето, базата и съпътстващата инфраструктура, ключови за спортната подготовка. „Голям плюс специално за нашия спорт е наличието на конна база, чрез която лесно можем да осигурим състезателни коне“, допълни той.

„Избрахме да проведем състезанието в Албена, защото отговаря на новите изисквания за компактност на съоръженията, разпределени близо едно до друго, каквито ще са условията и по време на предстоящата олимпиада в Париж през 2024 година“, каза Камелия Александрова, президент на Българската федерация по модерен петобой. Колегата й Андрей Кузманов – официален делегат на Международната федерация и бивш министър на младежта и спорта допълни, че участниците са повече от тези, присъствали на тазгодишните купи в Унгария и Египет. „Това доказва, че отборите имат доверие на страната ни въпреки усложнената политическа обстановка заради войната в Украйна“, завърши Кузманов. Маргита Тодорова – директор „Маркетинг и продажби“ в Албена припомни, че вече трета година ваканционното селище е носител на званието Европейски курорт на спорта и основна цел за ръководството е привличането на различни спортни прояви – било подготвителни или състезателни. Участие в пресконференцията взе и Николай Илиев, пресаташе на Българската федерация по модерен петобой. 

Българският отбор, воден от старши треньора Владимир Кузманов, е съставен от 7 мъже и 4 жени – Тодор Михалев, Денис Колев, Радослав Стойчев, Любомир Германов, Емил Грозданов, Александър Върбанов, Радослав Христов, Димана Стефанова, Кристина Денина, Теодора Маринова и Никол Иванова.

Спортните сблъсъци се играят на поляната до сграда „Администрация“ във ваканционното селище, където е изградена специална шатра с размери 45х25 м. Надпреварите по плуване се провеждат в басейн „Добруджа“, на разположение е и покритата многофункционална зала, където са двубоите по фехтовка. На поляната срещу сграда „Администрация“ са създадени условия за подготовка на състезателните коне. В допълнение са изградени и 30 индивидуални палатки за разгряване и рекреация на спортистите. За перфектната организация на проявата се грижи екип от над 60 души, а достъпът за публика е свободен до всички съоръжения.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.