Now Reading:
След 23 години възстановяват киното в Шабла
Full Article 3 minutes read

След 23 годишно прекъсване кинопрожекциите в Шабла се възстановяват, съобщават от Община Шабла. Съвместната инициатива за възраждане на киното в града е на ръководството на Общината и на Читалищното настоятелство на Народно читалище „Зора 1894“. Идеята е да се прожектират предимно български филми.

Както Про Нюз Добрич писа първата прожекция ще бъде на мащабната родна продукция „В сърцето на машината“, която ще се състои на 1 юни (сряда) от 19 часа в салона на читалището. Билети могат да бъдат закупени от касата на културната институция. При по-голям интерес ще бъдат излъчени допълнителни прожекции на филма. В най-скоро време ще бъдат представени и други актуални български продукции.

Ето и малко история на шабленското кино, която любезно е предоставена от авторите на книгата „125 години Народно читалище „Зора 1894“ Шабла“:

„На 22 декември 1949 година жителите на Шабла с трепет и вълнение прекрачват прага на читалищния киносалон. Монтиран е широколентов киноапарат, подарен на читалище „Зора“ през 1947 г. от селския съвет с председател Илия Марков. За осъществяване на прожекциите читалищното ръководство и селският съвет вземат под наем сградата на братя Атанас (Ташо) и Амера Димитрови (Загорски). Приспособяват я за читалищен салон със сцена за самодейните колективи и библиотека. Парична подкрепа оказва читалищното ръководство на село Тюленово, което заема 100 000 лв. читалищни средства.

Читалищното кино в Шабла е едно от първите в селата на тогавашната Балчишка околия. В него работят един ръководител и един кинооператор, който е на служба в Пощенска телеграфно-телефонна станция като надзорник. Киносалонът е с пейки. Едва по-късно той е снабден със столове. Въпреки неудобствата кинопрожекциите се посещават масово. Чрез киноизкуството се обогатяват формите на културно-просветна дейност на читалището. Провеждат се срещи с кинотворци, обсъждат се филми.

Киното в Шабла, наречено „Москва“, участва в прегледа за най-добро кино в страната, организиран от Българска кинематография и се класира на едно от първите места сред селските кина. През 1957 г. в читалищното кино са направени 124 прожекции. През 1962 г. шабленското кино заема своето място в новопостроената сграда на Народно читалище „Зора“ в града, а през 1974 година то е на първо място в окръга по кинообслужване на населението – 53 000 посещения. За постигнат най-висок процент зрители през 1978, 1983 и 1984 г. киното в Шабла е отличено с грамота на Комитета за култура на Националния преглед за най-добро кинообслужване.“

Повече за киното в Шабла и Общината в миналото научихме от живата история на пътя и разпространението на Седмото изкуство тук, „човекът-кино“ в Шабла през втората половина на ХХ век – Анастас (Бай Ташо) Овчаров.

Последният прожектиран филм в Шабла (през 1999 г.) е апокалиптичната сага на режисьора Дейвид Камерън – „Титаник“. А пътят нагоре към изплаването на шабленското кино от 23-годишното забвение започва на 1 юни т.г. в киносалона на шабленското читалище с българския филм „В сърцето на машината“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.