Now Reading:
Фестът „Шабла и птиците“ – празник с огнено шоу, зимни лакомства, забавни игри и ателиета
Full Article 4 minutes read

Остават броени дни до зимния фестивал, посветен на червеногушата гъска „Шабла и птиците 2022“, който се организира за първи път в Шабла на 17 и 18 декември т.г. Домакин е Зеленият образователен център в морския град.  

Фестивалът се организира от Община Шабла, в изпълнение на проект „Подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска чрез изпълнение на мерки от Плана за действие за вида“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“

Събитието е посветено на емблематичната за района червеногуша гъска и е част от конкретни цели, насочени към повишаване на осведомеността и природозащитната култура на населението и засилване на чувствителността на обществото към проблемите, свързани с вида и неговото опазване, чрез разпространяване на материали за вида и провеждане на специални събития.

Чрез фестивала ще се популяризира идеята за опазването на богатото птиче разнообразие, което прелита над територията на общината по миграционния път „Виа Понтика“.

Снимка на Valentin Katrandzhiev

Организаторите са се погрижили да създадат уютна атмосфера, увеселения и забавни занимания, въпреки зимния период. Програмата включва разнообразни и интересни творчески ателиета и анимации, спектакъл с кукли, приказка с рисунки, викторина, конкурс за любителска снимка.

Ароматен и вкусен фон на пъстрия зимен фест ще са зимни лакомства, месни деликатеси и сгряващи напитки. Присъстващите ще опитат от продуктите с изключително високо качество и оригинален вкус на фирмата на Недко Митев с марка „Добротица“. Ресторант Лаваца пък ще подготви топлите мезета и ароматното греяно вино. Гостите на зимния празник ще опитат коледните сладки, кексчета, курабийки, еклери и други лакомства на Теодора Михайлова.

Екипът на „Зелени Балкани“ ще участва на Коледния базар с информационен щанд, представящ работата на организацията за опазване на биоразнообразието. Акцент ще е програмата на организацията за опазване на червеногушата гъска. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) също ще участва със свой щанд, на който ще се проведат развлекателни опознавателни игри с малчуганите.

Ателиета за сувенири, коледни украси, шапки, шалчета, терлички, кукли и всякакви забавни игри ще отворят врати в двата фестивални дни – 17 и 18 декември от 10:30 до 17:00 ч.

На 17 декември от 17:00 ч. в салона на НЧ „Зора“ ще се състои прожекция на филма „ТЕ ОТЛИТАТ“. Посветен е на невероятните над 260 вида диви птици, които се срещат в района на Шабла и над 400 вида диви птици, които се срещат в България.

На 18 декември в 6:00 ч. сутринта е сборният пункт пред сградата на община Шабла, откъдето тръгва екскурзия за наблюдение на птици, водена от професионални водачи-орнитолози от БДЗП.

На 18 декември от 15:00 ч. започва уърк шоп, който ще премине в Спектакъл с огнени, светлинни и пиротехнически ефекти на трупата „Палячи“, съобщават организаторите. Тя е създадена през 2015 година от Иван Ценков. Той е както професионален изпълнител на огнени и светлинни атракциони, така и сценарист и обучител на международни събития като най-голямата огнена конвенция в Европа – Phoenix Fire Convention.

Формацията комбинира за своите творчески проекти – исторически сюжети и събития с модерното изпълнителско изкуство с огън, светлини, специални ефекти, танц и театър. Тя има участия в събития в България, Румъния, Сърбия и Германия. През 2022 година „Палячи“ са с номинация на престижния национални награди „Икар“ с огнения спектакъл „Последната сватба на царя“, създаден с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

А на 18 декември от 11:30 ч. в салона на читалището ще се състои спектакълът с импровизирани кукли на Група за детски театър КАМИЛА от гр. Русе.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.