Now Reading:
Забавления и емоции предложи първото издание на зимния фестивал „Шабла и птиците“
Full Article 3 minutes read

Първото издание на зимния фестивал, посветен на червеногушата гъска „Шабла и птиците“ 2022, предложи на жителите и гостите на морския град емоции и развлечения през отминалия уикенд. Официално фестивалът бе открит на площада пред НЧ „Зора 1894“ с изпълненията на детски танцов състав „Бърборино“ с ръководител Гергана Дафова.

Коледно настроение струеше от базара, където в десет къщички се бяха разположили ресторантьори, местни и гостуващи арт творци, или за всеки имаше по нещо.

След музикално-танцовите поздрави, присъстващите бяха поканени от Даниела Тодорова – изпълнителен директор на Общинска фондация „Карон Лимен“ – организатор на фестивала, на изложба с литографии на червеногушата гъска от 18-19 век. Прозвучаха изпълненията на смесена фолклорна група „Добруджанка“ при НЧ „Зора 1894“ Шабла с ръководител Жана Рачева.

За малките посетители на фестивала, организаторите бяха подготвили редица забавления. В детския отдел на читалищната библиотека Стефка Стоянова прочете на любознателните малчугани любопитни истории за патилата на Червеногушка. Имаше и забавно-образователни игри за хвъркатите ни приятели. Бате Ицо пък разказа приказка в рисунки. В събота следобед, в творческото ателие „Рециклиращо изкуство“ децата изработиха почти сами коледен тематичен венец, подпомагани от Наталия – от Академия за рециклиращо изкуство-Варна. С отпадъчна хартия, шишарка, панделка и зеленина се получи уникален венец.

Дискусията на тема „За влажните зони и ползите за местното развитие“ води Петър Янков. С прожекцията на филма „Те отлитат“ завърши първия фестивален ден.

Рано сутринта в неделя професионални водачи-орнитолози към Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) предложиха на желаещите екскурзия до езерата в общината, където можеха да направят своята любителска снимка и да участват в предварително обявения конкурс за снимка на зимни птици и влажните зони в района. Фотографията на Людмил Димитров бе отличена на първо място. Негови подгласници станаха Лили Томерова и Иван Иванов.

И през втория ден имаше форми за малките посетители – спектакъл с импровизирани кукли „Да си изрежем приказка“ и Ателие „Малките майстори“ за изработка на хартиени кукли с „Дигитална платформа Камила“, гр. Русе.

С огнено-светлинно-пиротехническо шоу на „Палячи“ официално бе закрит първия зимен фестивал в Шабла.

Този нов зимен фестивал, който община Шабла създаде, е в изпълнение на проект „Подобряване природозащитното състояние на червеногушата гъска (Branta ruficollis, Pallas, 1769) чрез изпълнение на мерки от Плана за действие за вида, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ Фестивалът бе посветен на емблематичната за района червеногуша гъска и е част от конкретни цели, насочени към повишаване на осведомеността и природозащитната култура на населението и засилване на чувствителността на обществото към проблемите, свързани с вида и неговото опазване, чрез разпространяване на материали за вида и провеждане на специални събития.

Фестивалът, наречен „ШАБЛА И ПТИЦИТЕ“ популяризира идеята за опазването на богатото птиче разнообразие, което прелита над територията на община Шабла по миграционния път „Виа Понтика“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.