Now Reading:
Община Шабла обяви седмото издание на националния литературен конкурс „Георги Давидов“
Full Article 3 minutes read

Община Шабла обявява седмото издание на Националния литературен конкурс „Георги Давидов“, което ще се проведе през август 2023 г. Целта на културното събитие е да стимулира творческите изяви на младите поетични дарования, които пишат на морска тематика за живота и вълненията на хората, живеещи край морето.

Конкурсът се провежда на три години, като първото издание се състоя през 2005 година по повод 50-годишнината от рождението на поета Георги Давидов.

Конкурсните произведения се журират от утвърдени литературни творци и критици. Журито е с 5-членен състав, единият от които е представител на Община Шабла. Наградният фонд за отличието на името на Георги Давидов се осигурява от Общината. Наградата включва малка пластика „Пегас“, специално изработен диплом и парична премия от 2000 лв.

В конкурса могат да участват всички млади поети, на възраст до 40 години, които пишат на морска тематика. Всеки участник може да представи до 5 стихотворения, цикъл от стихове или подготвен за книга ръкопис по посочената тематика.

Конкурсът е явен. Материалите, придружени от следната информация: име, адрес и телефон, трябва да се изпращат с препоръчана кореспонденция на адрес: гр. Шабла – 9680, ул. „Равно поле“ № 35, Общинска администрация за Националния литературен конкурс „Георги Давидов“, e-mail: obshtina@ob-shabla.org или culture@ob-shabla.org

Крайният срок за изпращане на творбите е 10 юли 2023 година.

Припомняме, че през 2020 година, в шестото издание на конкурса лауреат стана София Милева от Хасково. 98 бяха участниците от цялата страна, които представиха творби с морска тематика. Председател на журито бе поетесата Елка Няголова.

Георги Давидов е роден на 6 март 1955 година в Шабла. Завършва основно образование в родния си град, а гимназиално – в Математическата гимназия в Добрич. Завършва специалност българска филология в Шуменския университет „Константин Преславски“. Работи за кратко като учител в Шабла, и в отдел „Култура“ в Общината, включително и на позиция редактор на общинския вестник „Шабленски фар“. Негови стихове излизат на страниците на национални и местни издания като сп. „Младеж“, сп. „Художествена самодейност“, в. „Учителско дело“, в. „Добруджанска трибуна“.

Георги Давидов е автор на стихосбирките „Прегръдката на палача“ (1992), „Пилигрим“ (1993, посмъртно) и „Съвсем по човешки“ (2009). Негови произведения са включени в различни литературни сборници и поетични антологии: „Изгреви“ (1982), „Висини“ кн. 2 (1982) и кн. 3 (1986), „Класове“ (1984), „Дионис“ (1990). Давидов умира на 13 януари 1993 година, преди да навърши 38 години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.