Now Reading:
По автентични данни изградиха родния дом на Адриана Будевска в Добрич
Full Article 3 minutes read

Готова е къщата-музей на голямата българска драматична актриса Адриана Будевска в Добрич. Изграждането й стана възможно благодарение на проект „Реконструкция по автентични данни и адаптация за творчески дейности на къща-музей на Адриана Будевска”. Средствата в размер на 64 хиляди лева са отпуснати от Министерството на културата, а Регионалният исторически музей /РИМ/ осигури допълнително 12 000 лева. Изпълнител бе “Реставрация” ЕАД, София.

Главният уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков” д-р Кремена Митева съобщи, че реалните строителни дейности са приключили още в края на октомври. Като строителство домът на актрисата е готов и отвън, и отвътре. Подновена е паметната плоча на входа. В момента тече процедурата по снабдяване с документи, необходими за приемането на къщата-музей. Д-р Митева обясни, че процедурата е по-сложна, той като тя ще бъде приета не просто като строителен обект, а като паметник на културата с национално значение, каквато е. За целта ще бъде свикана специална комисия с представители на Министерството на културата и други институции.

Новата паметна плоча, поставена на възстановената къща-музей “Адриана Будевска”

Главният уредник припомни трудния и дълъг път докато се стигне до построяването на къщата-музей на Адриана Будевска. Тя сподели, че не просто Министерството на културата е отпуснало 64 000 лева, а през 2017 година РИМ е кандидатствал за тях с проект и в конкуренцията на други музеи от страната е бил одобрен и е получил цялата сума. Д-р Кремена Митева разказа, че възстановяването на родния дом на актрисата е било едно от първите неща, с които са започнали да занимават през 2015 година встъпилия преди месец нов зам.-кмет д-р Емилия Баева.

Реставраторите от РИМ още през пролетта започнаха и вече са приключили с реставрацията на мебелите от дома на Будевска, каза още д-р Митева. Те ще бъдат използвани за възстановките, които музейните специалисти подготвят. Предвижда се да са в първите две стаи на къщата-музей. За самата експозиция РИМ има намерение отново да кандидатства за финансиране пред Министерството на културата, това най-вероятно ще стане след месец март догодина, когато се обявяват конкурсите. Искаме да направим една по-хубава, по-модерна експозиция, ориентирана към интересите на сегашните деца, които са свързани с интерактивното, сподели д-р Кремена Митева.

Къща-музей “Адриана Будевска” (допреди началото на настоящото изграждане)

Както вече информирахме, предната къща-музей, която бе съборена, реално не бе родният дом на Адриана Будевска. Той веднъж е събарян и възстановяван. Бе реплика и са разминаваше с оригинала. Предната къща-музей е била правена през 1976-1977 година, за да я има за 100-годишнината от рождението на актрисата. Новопостроената по проекта е съобразена с оригинала. Тя е изградена е по автентични данни, използван е снимков материал от архива на музея.

Къща-музей “Адриана Будевска” (сега)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.