Now Reading:
Празникът на гърнетата ще посреща гости в Крушари на 24 юни – Еньовден
Full Article 1 minutes read

Тринадесетото издание на Празника на гърнетата ще се проведе на 24 юни, съобщават от общинската администрация в Крушари. Събитието е с начален час 10.00, като ще посреща всички, които искат да опитат традиционните гозби в гърне, на площада в с. Крушари.

За пръв път ще бъде въведен вход за гости и участници. Всеки от тях ще трябва да носи  букетче дъхави летни билки, защото празникът съвпада с красив ден от календара на българските традиции – Еньовден.

Празникът на гърнетата отдавна не е кулинарна надпревара. Той се превърна в празник на духа, на пазителките на всичко онова забравено старо, което носи в себе си уникалността на добруджанското село. До вити пити и погачи се кипрят сиропирани баклави и масурчета, татарски кюфтета до пълнен заек с булгур, парен чесън до овча създърма и  още, и още…

И всичко приготвено с много майсторлък и усет, с идеята каква трапеза е имал добруджанеца. И уж всичко е сладко и вкусно, а остава горчивия привкус на нещо забравено или пазено в нечия чужда памет, защото бързите храни, полуфабрикати убиха вкуса към живата храна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Input your search keywords and press Enter.